Чому провалився проєкт суперліги

Футбол завжди був спортом для бідних

Давно доведено, що коли в людини забагато грошей або влади, то вона починає відриватися від реальності й не може об'єктивно оцінити ситуацію навколо. Саме це й трапилося із власниками найбагатших футбольних клубів. Їхня ситуація дещо схожа на ситуацію із диктаторами в сусідніх із нами країнах. Вони мають абсолютну владу й неймовірні багатства. Тому й воюють з навколишнім світом, який не поділяє їхні уявлення про справедливість. Недарма Карл Маркс говорив, що будь-який капіталіст, який бачить 100% прибутку, заради нього продасть і рідну матір. А тут власникам клубів пообіцяли 200-300% прибутку. Не дивно, що вони вирішили стати на стежку війни з усім футбольним світом. Здавалося, вибрали для цього слушний момент – епідемія, уряди та люди зайняті боротьбою з нею. Глядачів на трибунах немає. Однак життя довело, хто насправді краще знає реальність.

Футбол завжди був спортом для бідних. Не можна в Європу привносити американські ідеї комерційних ліг. Бо в Америці інший менталітет, вони від самого початку так влаштували свої спортивні організації. За принципом комерційних ліг діють НБА, НХЛ та інші.

В Європі понад 100 років діють за іншими принципами. Тут інший спортивний і життєвий менталітет. Вважаю, що власники клубів назавжди зіпсували собі кар'єру. Бо на наступних виборах президента, що в "Реалі", що в "Барселоні", їм обов'язково згадають цю провальну ідею. Я думаю, що нас ще очікують гучні відставки.

Власники клубів назавжди зіпсували собі кар'єру

Україну всі пертурбації слабко зачеплять. Ми й у нинішній Лізі чемпіонів були, швидше, спостерігачами, а не дієвими особами. Український футбол стрімко наближається до стартових позицій Хорватії, Польщі та інших східних ліг. Шкода лише, що сусіди давно пішли вперед. Бюджети їхніх клубів дуже скоро перевищать кошториси українських грандів. Я знаю кількох футболістів із Польщі, які вже зараз навряд чи повернулися в б УПЛ. А із Західною Європою немає ніякого порівняння. Там бюджети команд – 400-500 мільйонів, а в наших грандів – 30-40. Про яке суперництво можна говорити?

Наші олігархи втрачають силу, бо все менше контролюють громадську думку через свої ЗМІ. В епоху блогерів таке неможливо. Тому олігархи перетворюються на звичайних бізнесменів, яким усе важче буде утримувати футбол. Треба йти польським шляхом, заробляти на продажі гравців, перетворювати чемпіонат на видовище й розвивати гру.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі