Нові судді КСУ не матимуть легітимності. Президент поглиблює кризу

Нормальні кандидати на конкурс навряд чи підуть

Гарант Конституції вирішив неконституційно заповнити "вакансії", які утворилися внаслідок неконституційного скасування указів про призначення суддів КСУ Тупицького і Касмініна.

Це означає, що:

1. Призначені в такий спосіб судді не матимуть легітимності, бо призначатимуть їх на місце неконституційно звільнених суддів;

2. Нормальні кандидати на такий "легітимний" конкурс навряд чи підуть, а значить, вибирати не буде з кого;

3. Вибиратимуть суддів КС не громадськість і міжнародні експерти, як це рекомендувала Венеційська комісія, до якої сам же Зеленський і звернувся по пораду, а ті, кого визначить Єрмак;

4. Про процедури відбору теж нічого не сказано, а тому незрозуміло, хто і як перевірятиме чи кандидати мають "високі моральні якості" і є "правниками з визнаним рівнем компетнентності", як вимагає Конституція.

5. Може взагалі вийти так, що нових суддів призначать, а старих поновлять суди (Верховний чи Конституційний), позови і подання вже там. В результаті матимемо на 2 місця 4 суддів (бо укази явно неконституційні) і підвішену легітимність усіх рішень КС після того.

Може взагалі вийти так, що нових суддів призначать, а старих поновлять суди. Матимемо на 2 місця 4 суддів і підвішену легітимність усіх рішень КСУ

Мали станом на жовтень 2020-го: 4 нормальних суддів, 3 вакансії і ще 2, які відкривалися вже цього року.

І якщо б зробили нормальный конкурс, як написано в Конституції і як радив на запит самого Зеленського весь цивілізований світ (Венеційська комісія, Євросоюз, G7) - мали б уже цього року половину достойних суддів у КС. А наступного - більшість.

Маємо зараз і матимемо скоро:

- поглиблення конституційної кризи;

- ще двох друзів Єрмака суддями КСУ;

- делегітимацію ключової інституції держави прямо під час скупчення військ ворога на кордоні і прямої загрози повноцінної війни.

Складно добрати слів, якщо чесно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі