Маємо повторення Карибської кризи 1962 року. Замість Куби тепер Україна

Американці можуть нас "здати"

Досі найгострішим моментом у відносинах між Сполученими Штатами Америки та СРСР/Росією була так звана Карибська криза. Тоді СРСР підтримав кубинську диктатуру на чолі з Фіделем Кастро і розмістив там ядерні ракети. В результаті ледь не розпочалася третя світова війна. Врешті Хрущов і Кеннеді, що очолювали тоді США і СРСР, домовились про демонтаж ядерних ракет біля узбережжя США. За свою безпеку американці "розплатилися" Кубою, яка залишилась у сфері впливу СРСР, і де й досі харчі видають за картковою системою. Так народ Куби став розмінною монетою у стосунках між ядерними наддержавами.

Нині між США і Росією теж дуже напружені стосунки. Настільки, що президент США запропонував Путіну, якого перед цим назвав убивцею, особисту зустріч. Немає сумнівів, що вони між собою таки домовляться і війни не буде. Водночас цілком вірогідно, що "ключем до миру" стане Україна. Щойно Байден віддасть Україну Путіну, як колись Кеннеді віддав Кубу Хрущову, російсько-американський конфлікт припиниться, і країни поновлять "взаємовигідне співробітництво".

Якщо вони залишать нас наодинці з агресором, нам не буде причин ображатися – ми самі не зробили нічого для власного захисту

Звісно, нам цього не дуже хочеться. Ми сподіваємось, що президент США зробить усе, аби захистити Україну. Та чи є для цього вагомі причини? Отримати мир і спокій в обмін на державу, яка досі не визначилась чи воює вона з Росією, непоганий для американців варіант. Якщо вони залишать нас наодинці з агресором, нам не буде причин ображатися – ми самі не зробили нічого для власного захисту.

Історія ніколи не повторюється двічі з абсолютною точністю. Але те, що угода між США і Росією за рахунок "здачі" України є цілком вірогідною, теж не можна відкидати. Тим більше, що дуже багато хто в Україні буде щиро цьому радіти.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі