Біла, червона чи броколі. Як отримати максимальну користь від капусти

Є речі, які при поєднанні дають кращі ефекти, ніж поодинці

Об'єднуй і владарюй. Приблизно так можна подати протилежний вислів від крилатого "розділяй і владарюй". Бо є речі, які при поєднанні дають кращі ефекти, ніж поодинці. Навіть підсилюють один одного (ефект синергії).

Наприклад, салати.

Всі знають, наскільки корисна капуста, але декілька її сортів однозначно корисніше, ніж один.

Усі сорти капусти позитивно впливають на роботу печінки, стимулюючи синтез ферментів детоксикації. Мають протизапальні та антимутагенні властивості.

У кожному овочі є свої кольори - фітонутрієнти. У білій капусті присутні кемферол, кверцетин, апігенін. У червоній більше антоціанів (фіолетовий колір). У броколі - лютеїн, зеаксантин, хлорофіл і т.д.

Усі сорти капусти позитивно впливають на роботу печінки, стимулюючи синтез ферментів детоксикації. Мають протизапальні та антимутагенні властивості

Всі біофлавоноїди є супутниками аскорбінової кислоти і лише в її присутності виявляють свою дію (так само, як і аскорбінова кислота "працює" лише в присутності фітонутрієнтів-біофлавоноїдів).

Антоціани, як і всі біофлавоноїди, сповільнюють дію гіалуронідази, фермента, який руйнує гіалуронову кислоту.

Основний ефект дії антоціанів - зменшення проникності та ламкості капілярів (найдрібніших судинок в організмі).

Крім цього, антоціани сприяють накопиченню вітаміну С у тканинах організму. Позитивно впливають на роботу ендокринних органів.

Щоб отримати більше антоціанів, можна додати до капусти буряк. Там теж антоціани (бетаїн та бетанін).

Бетаїн захищає клітинні мембрани, стимулює процеси детоксикації в печінці, запобігає накопиченню жиру в клітинах печінки, покращує засвоєння фолатів і вітаміну В12. Також має антимутагенний ефект.

Останніми роками ведуться активні дослідження щодо користі бетаїну у профілактиці хвороби Альцгеймера.

Тому мене дуже хвилює поширюваність міфів про шкідливість хрестоцвітих і буряка при багатьох захворюваннях та включеня їх до переліку заборонених продуктів у багатьох псевдонаукових "протоколах".

Звісно, якщо у вас є загострення запального процесу у шлунку та кишечнику, є болі, то на якийсь короткий термін капусту можна замінити маленькою кількістю дрібно січеної руколи, а буряк не вживати сирим, а лише додати 1-2 чайних ложки соку сирого буряка.

А так - їжте, поєднуйте. Бо чим різноманітніше харчування, тим більше "корисностей" отримує організм.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі