Громадянина Росії обирають депутатом, а влада розводить руками

Законодавство про громадянство треба змінювати

В Україні давно пора щось робити із громадянством. Половина Закарпаття має громадянство Угорщини, половина Галичини – Польщі, половина Донбасу – Росії. Практично, весь політикум та великий бізнес має десяток різних паспортів. І коли потім депутатом або мером обирають громадянина Росії (На довиборах до Ради в окрузі №50 у Донецькій області лідирує Андрій Аксьонов. Він був одним із організаторів так званого референдуму на Донбасі 2014 року. Після початку війни утік до окупованого Криму і отримав там паспорт РФ. 2015 року Аксьонов повернувся у Добропілля і взяв участь у виборах мера міста. - Gazeta.ua), влада із заклопотаним обличчям чухає рєпу і розводить руками.

Законодавство про громадянство треба змінювати:

1. Громадяни, що набули громадянство іншої країни, мають виходити з громадянства України автоматично – без довгих судів та процедур.

2. Повернення в громадянство України має бути складним і витратним для тих, хто свого часу відмовився від нашого громадянства. Як варіант – постійне проживання на території України не менше 10 років у статусі особи без громадянства та сплата суттєвого грошового внеску за повернення громадянства.

3. Особи, що постійно проживають в Україні та набули громадянства інших країн, мають самі повідомити про зміну громадянства. У разі приховання громадянства іншої країни, такі люди мають нести кримінальну відповідальність.

4. Державний службовець чи депутат, що приховав іноземне громадянство, має понести сувору кримінальну відповідальність – як за тяжкий злочин.

Мабуть, це досить радикальні пропозиції і, можливо, в кращих демократіях такі покарання виглядають надто суворими. Але ситуація з громадянством почала впливати на національну безпеку і потрібні екстраординарні заходи, щоб це зупинити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі