США серйозно взялися за Коломойського. Далі буде найцікавіше

Штати можуть вимагати видати їм олігарха

Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про внесення до санкційного списку Ігоря Коломойського та його найближчих родичів. При цьому, згідно до заяв представників США, хоча ці заходи стосуються часу перебування Коломойського на посаді очільника Дніпропетровської ОДА, "нинішні безнастанні спроби Коломойського похитнути демократичні процеси та інститути України становлять серйозну загрозу її майбутньому".

Відкрита санкційна маніфестація - заява про те, що США не просто не хочуть бачити у себе Коломойського, але й демонструють усьому світу, що всі, хто не хоче мати проблем з США, краще не повинні мати з ним справи.

Очевидно, цей меседж почули і почують усі. Підтримувати Коломойського стане ще токсичніше, ніж було вчора. Думаю, це не важко зрозуміти.

Підтримувати Коломойського стане ще токсичніше

За Коломойського вирішили взятися серйозно та відкрито. І причина, мабуть, стосується не лише корупції, а й самого статусу "олігарху". Схоже, що в США зрозуміли нарешті одну просту річ: можна скільки завгодно говорити про реформи в Україні, вимагати ухвалення якихось рішень та нормативно-правових актів, однак ефект цього всього буде обмежений, поки є олігархи, які мають численні ресурси, аби все це блокувати. Блокувати не відкрито, ні. Але способи є, і вони відпрацьовані.

Свідченням давнього інтересу до Коломойського в США є інтерес американської юстиції, що виявляється у процесах щодо конфіскацїі його власності, зокрема нерухомості. Все це пов'язують зі справами довкола Приватбанку.

Нещодавня історія з посадкою літака, коли треба було здійснити слідчі дії щодо особи, яку пов'язують з Коломойським, є показником розуміння серед відчизняних правоохоронців і вищого політичного керівництва про необхідність взаємодії зі Штатами у розслідуванні справ Коломойського. Власне, історія ця почалася не вчора. Варто згадати ухвалення "банківського закону" майже рік тому.

За цей час було ухвалено деякі не дуже приємні для Коломойського рішення. Звісно, найцікавіші нас очікують у недалекому майбутньому. Приміром, питання видачі Коломойського США, яке може постати через деякий час. З формально-юридичної точки зору Україна не може видавати своїх громадян, однак ніхто не знає (може, і сам Коломойський), скільки конкретно у нього громадянств, і чи дозволяє це його оцінювати як громадянина України.

Україна не може видавати своїх громадян, однак ніхто не знає, скільки у Коломойського громадянств, і чи дозволяє це його оцінювати як громадянина України

Загалом, останні рішення щодо Коломойського треба оцінювати у єдиній системі з українськими санкціями проти Медведчука, які там само зменшують вплив на процеси відомого усім олігарха України. Без подібних рішень, усі інші заяви про "реформи в Україні" та будь-яку їхню підтримку не будуть нічого важити.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі