Геннадій Друзенко
Правник, волонтер, ветеран АТО, співзасновник ПДМШ ім. Миколи Пирогова
25.01.2021
1

Чому Україна не Америка

Нам годі сподіватись на верховенство права

Останнім часом в Україні та США вирують конституційні пристрасті. Америка сперечається, чи можна завершити імпічмент Трампа в Сенаті після того, як його каденція на посаді президента США закінчилась. Україна, своєю чергою, постала перед питанням: чи може президент тимчасово відсторонити від виконання обов'язків судді КСУ голову Конституційного суду.

Обидва питання носять не просто теоретичний, але політично-практичний характер. Обидва поділили як фахівців, так і посполитих. Обидва чреваті дестабілізацією ситуації у відповідних країнах.

Як відповідає на цей виклик американська правнича спільнота? Понад 150 видатних конституційних лоєрів, що асоційовані з університетами від ліберального Берклі до католицького Нотр Дама, формують спільну позицію і оприлюднюють її у формі відкритого листа. В ній, попри консервативні політичні переконання частини підписантів, правники стверджують: посадовець Сполучених Штатів, включно з президентом, може бути підданий процедурі імпічменту після завершення його каденції.

Посадовець Сполучених Штатів, включно з президентом, може бути підданий процедурі імпічменту після завершення його каденції

Позиція американських правників зводиться до того, що: "текст, структура та історія конституції США, а також практика її тлумачення судами однозначно свідчать, що влада Конгресу піддавати імпічменту посадовців дозволяє йому висувати обвинувачення, судити та обвинувачувати ексурядовців, включно з колишніми президентами, а також забороняти їм обіймати урядові посади. Відповідно Сенат має право продовжити процедуру імпічменту експрезидента Дональда Трампа, розпочату в Палаті представників, судити його та винести йому вирок, а також заборонити йому обіймати федеральні посади в майбутньому."

Відкритий лист побачив світ 21 січня, наступного дня після інавгурації Джо Байдена. Конституційна криза, до якої наразі втягнуті не лише президент, парламент та Конституційний суд України, а й Державна служба охорони та ДБР, триває вже квартал. Але українські правники коментують ці події лише особисто. Голосу юридичної спільноти як такої не чутно.

А там, де правниче товариство мовчить, де юристи служать не праву, а начальникам чи клієнтам, годі сподіватись на верховенство права. Бо Америкою попри все керує конституція, а Україною, на превеликий жаль, – конкретні посадові особи...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі