У раціон важливо включати продукти всіх відтінків чорного кольору

Темні дари природи захищають від раку

Пам'ятаєте анекдот про чорний-чорний ліс і чорну-чорну поляну, на якій стоять два чорні-чорні мужики і один другого питає: "Куме, нашо ми гуму палили?".

Сьогодні хочу нагадати про хороший бік всіх відтінків чорного.

Те, що наша тарілка має бути різнокольоровою, знають майже всі. І те, що кольори мають бути максимально насиченими, теж знають.

Але один колір увібрав у себе майже всю палітру кольрів - чорний. Він дуже цінний, бо містить суміші різних поліфенолів.

Що таке поліфеноли? Це кольорові сполуки, які мають виражену біологічно активну дію на організм.

Не достатньо їсти лише чорний виноград, бо там є ресвератрол, чи їсти лише смородину, бо там є фенольні кислоти. Важливо включати всі відтінки чорного кольору у свій раціон.

Чому? Бо різні види поліфенолів по-різному впливають на організм. Вони допомагають йому бути стійким до стресу і захищають клітини.

Різні види поліфенолів по-різному впливають на організм. Вони допомагають йому бути стійким до стресу і захищають клітини

Деякі з поліфенолів мають протидіабетичну дію, зменшують інсулінорезистентність, покращують засвоєння глюкози клітинами, стимулюють вироблення інсуліну клітинами підшлункової залози.

Інші захищають серце та судини, підвищуючи еластичність еритроцитів, сповільнюючи прогресування атеросклерозу, запалення судин, утворення тромбів та розриву атеросклеротичних бляшок.

Багатий поліфенолами раціон допомагає оновлювати судини, стимулюючи синтез гіалуронової кислоти, яка відновлює цілісність ендотелію судин (внутрішньої клітинної вистилки судин).

Завдяки протизапальній та антиоксидантній дії всі темно-забарвлені дари природи захищають від раку.

І що дуже важливо - чорні поліфеноли проникають через гематоенцефалічний бар'єр і захищають тканини мозку від негативних впливів (токсини, шкідливі продукти обміну речовин, вірусів, бактері і т.д).

Поліфеноли здатні змінювати активність багатьох ферментів обміну речовин, а також стимулювати вироблення необхідних ферментів, відповідальних за відновлення клітин і оновлення клітинного резерву.

Наш організм, незважаючи на всю його досконалість, не здатний виробляти поліфеноли, але здатний самостійно засвоювати їх із рослин та ягід, правда, не всі однаково.

Передбачаючи ваш порив "очорнити" свої тарілки, робіть все без перекосів - все ж залишайте місце для яскравих кольорів, тоді все буде вже точно збалансовано.

Робіть все без перекосів - все ж залишайте місце для яскравих кольорів

Мій чорний сніданок:

• Чорний рис із вершковим маслом;

• Запечені баклажани;

• Салат із червоної капусти із оливковою олією і бальзаміком, варений буряк;

• Ягоди ожини, смородини і чорниці;

• Чорна кава (може бути і какао на воді або чорний чай);

• Чорний 99% шоколад.

Тут не багато білку, але багато поліфенолів. Білок буде ввечері - приготую пиріг із білими грибами, шпинатом і яйцем.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі