Є в американців корисна якість, яка не раз рятувала США

Демократія має бути захищена від власної недосконалості

Є в американців одна корисна якість, яка вже не один раз рятувала США. Інтереси Америки вищі за будь-що. І вся державна машина діє виключно з міркувань національної безпеки.

Саме це російські імперці постійно закидають США, як такий собі доказ штучності та нещирості американської демократії. Достатньо згадати істерики щодо закону "Патріот", який суттєво збільшив повноваження АНБ після терактів 11 вересня. Що тілько з цього приводу не говорили на "Russia Today". Але американська демократія тому й існує, що здатна не зважати на законодавче крючкотворство, коли мова йде про виживання нації.

Один з найпоказовіших прикладів того, як держава на всіх рівнях здатна реагувати на загрози - це кейс Бхагвана Шрі Раджніша, більш відомого нам як Ошо. У 1980-х роках група послідовників гуру захопили містечко в штаті Орегон, просто вигравши вибори. Звісно, мала місце маніпуляція демократичними процедурами. Блаженні масово придбали нерухомість, а з нею і право голосу в населеному пункті, де до їхнього нашестя проживало 40 людей. Тож, отримати електоральну більшість було справою техніки. Після того, як сектанти обрали свого мера і свою місцеву раду, вони змінили назву міста на честь вчителя і замахнулися на владу у штаті. Справа в тому, що за законом штату Орегон, якщо людина мешкає в ньому 2 тижні, вона має право голосу. Великий привіт лобістам закону про спрощення зміни електоральної прописки, який ми побачили в дії на нещодавніх місцевих виборах!

Авантюристи завезли в штат величезну кількість безхатченків зі всієї Америки, щоб ті проголосували за їх гуру на керівництво штату Огайо

Так от, користуючись точно таким же законом, авантюристи завезли в штат величезну кількість безхатченків зі всієї Америки, щоб ті проголосували за їх гуру на керівництво штату Огайо. Для цього використовувалися рекрути, безплатні автобуси і обіцянки дармової їжі та пива за обіцянку проголосувати. Брали маргіналів, яким промови про клятих капіталістів заходили простіше всього. Коли їх задум відкрився, генеральний прокурор штату припинив дію закону саме для цього конкретного випадку. Скільки тоді було вою про фашизм і диктатуру! Але американська демократія має бути захищена в тому числі і від власної недосконалості.

Після того, як необхідність у бомжах відпала, сектанти припинили їх годувати і просто вивезли до сусідніх міст. Це спричинило сплеск злочинності, що теж мало повпливати на результати голосування за керівництво штату. І тут сталося диво. Місцеві мешканці мобілізувалися і пішли на виборці дільниці, щоб зірвати захоплення. Зрештою в 1985 році гуру спіймали і депортували з Америки, а його секта припинила існування в Сполучених Штатах. Згодом маленьке містечко, з якого все почалося, теж було звільнене та переіменоване.

Міцна демократія завжди спроможна позакривати роти псевдоправникам і діяти в інтересах народу. Зробити те, на що у нас не вистачило сил щодо п'ятої колон

Вся ця історія розповідається у документальному фільмі Нетфлікс "Дика-дика країна". Дуже раджу. Там є все: і спроба отруїти Іллінойс, і наймані вбивці, і зухвала гібридна брехня така знайома нам по ефірах російських телеканалів. Взагалі я думаю, що там без КДБ не обійшлося. Просто Совок вже був на останньому диханні, тому і закінчилося все дуже швидко.

Тому я думаю, що Америка встоїть і цього разу. Причому, в разі потреби, скористається все тими недемократичними, але дієвими методами. Українцям має бути особливо корисно подивитися на те, як за допомогою маніпуляції демократичними процедурами ледь не були захоплені США. Ледь! Тому що міцна демократія завжди спроможна позакривати роти псевдоправникам і діяти в інтересах народу. Іншими словами, зробили те, на що у нас не вистачило сил щодо п'ятої колони. Ось чому нам варто повчитися.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі