Дві круті космічні новини від українських науковців

Це дійсно привід пишатися

Минулого року під час нашого із дружиною турне Західною Україною довжиною у 2700 кілометрів, під Золочевим серед поля соняхів ми наштовхнулися на дві величезні антени космічного зв'язку, до яких годі було підступитися.

Пізніше з'ясувалося, що то за об'єкт, яка його історія з часів холодної війни, чим він був за часів Незалежності і які перспективи його існування далі. Виявляється наші вчені багато років прагнули на базі цього спадка СРСР (хоча одна антена там японського виробництва) створити надсучасний радіотелескоп.

Та от, перша крута новина — їм це вдалося. Новий український радіотелескоп РТ-32 введено в експлуатацію. Вийшов дуже крутий апарат, який дозволяє здійснювати "…дослідження активних ядер галактик, місць зореутворення, мерехтінь, сонячного випромінювання, пульсарів. Цікавим є вивчення в широкому діапазоні швидких радіосплесків, післясвітіння гамма-сплесків та явищ типу GW170817, коли були породжені одночасно гравітаційні та електромагнітні хвилі дуже широкого спектру".

І найголовніше для нас, пересічних спостерігачів: "Радіотелескоп РТ-32 буде сумісним з засобами РНДБ-мережі США (VLBA), Європи (EVN) та може увійти до числа провідних радіоастрономічних інструментів Європи".

Радіотелескоп РТ-32 буде сумісним з засобами РНДБ-мережі США (VLBA), Європи (EVN) та може увійти до числа провідних радіоастрономічних інструментів Європи

Чесно кажучи, аплодую стоячи. Гуд джоб, як-то кажуть, шановні співробітники Інституту космічних досліджень, Радіоастрономічного інституту, Інституту радіофізики та електроніки НАН України та всі решта, хто долучився.

Це дійсно привід пишатися і дуже круто, що даний проєкт, стартувавши ще у далекому 2015-му році, набирає обертів. Але це була лише перша крутецька новина.

Друга — 2014-го року японські вчені відправили до далекого астероїда Рюгу місію Хаябуса-2. Апарат політав навколо, записав купу параметрів, спустив на його поверхню два ровери, що попоїздили поверхнею, а потім шандарахнув спеціальним снарядом, аби один з роверів зібрав зразки породи і доставив їх на Землю. Власне 5 грудня 2020 року це і сталося — зонд повернувся назад.

То до чого тут українські вчені? Так для цього модуля MASCOT науковці з Національного технічного університету Київський політехнічний інститут виготовили теплові труби. Власне, що воно таке і нащо воно — можете почитати тут.

Можна сказати одне — враховуючи терміни виконання та наявність потужної фундаментальної школи, яка формується десятиліттями, місія точно б не була успішною без українського доробку.

В такі моменти мені все згадуються стукання Арсенія Яценюка долонькою по столу Кабінету міністрів і вигуки, що українські вчені не продукують нічого, окрім стосів паперів.

І одкровення Ігора Кононенка (ще пам'ятаєте, хто це?), що пропонував через брак грошей в першу чергу порізати фундаментальну науку.

Бідні не тямлять, що саме в стосах фундаментальних паперів визріває те, що потім втілюється у метал. (Звісно, якщо це не дисертація Шкарлета. Але він є вченим тільки за формальними ознаками).

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі