Дієта не дасть результату, якщо у вашому сні не буде глибоких фаз

Ви - жінка своєї мрії?

Я завжди дякувала долі, що живу саме в цей час, коли жінки мають набагато більше можливостей реалізувати себе, ніж в минулі часи.

Згадайте, коли мова заходить про жінок, то все ще можна почути "слабка половина", "прекрасна стать", "берегиня", побажання "жіночого щастя" і так далі. Проте зміни в суспільстві швидшають: вже звичним стає говорити про раніше замовчувані теми.

Берегиня - це не родіна-мать з мечем. У живої берегині, окрім дітей, чоловіка, внуків, роботи, соціального статусу, є гормони, які впливають на нервову систему, настрій, сон чи безсоння, тривожні думки, страхи, самопочуття.

Ми дуже багато читаємо про політику, карантин, знаємо про особисте життя "зірок", когось на дух не переносимо, когось мало не обожнюємо, але про власне тіло не йдемо поговорити навіть до фахівця.

Всі наші реакції - робота наших гормонів, нейромедіаторів, генів, способу життя, присутності сонця і навіть склад сніданку та час перерви між вечерею та сніданком.

Скільки б жінок могли б позитивно сприймати життя, бути здоровими і почуватися комфортно у власному тілі, не мати депресій, конфліктів з рідними, пригніченого настрою, хвороб, якби, починаючи з раннього дитинства, вони знали, що для здоров'я має бути багато руху і різного, і це обов'язкова умова прожитого дня, що необхідно їсти природню їжу, що до сну потрібно правильно підготуватися, бо сон - це одна з "чарівних пігулок".

Для здоров'я має бути багато руху і різного, і це обов'язкова умова прожитого дня

Бо слово "психосоматика" модне, багато хто читає соцмережних гуру психології, а от коли вибирати між смаженими солодкими сирниками і салатом із капусти з буряком, яйцем і гречкою, то майже завжди перемагають сирники. Чи капучіно з тістечком, а не просто кава і вода. Чи соцмережі замість коврика і вправ. Розумію, сирники, тістечко і гортання соцмереж — це свого роду антистрес. Але в організмі все з точністю до навпаки.

Я переконана, що в школах потрібно щось змінювати, підносити цінність життя, бо предмет валеологія є, а масової уваги до власного здоров'я як не було, так і немає.

Пів століття і навіть трохи більше, я вже прожила. Я бачу, як старіють, хворіють і навіть вмирають мої однолітки. Це несправедливо, бо життя одне і не всі навмисно його собі вкорочують, багато хто просто не знає і не знав, що потрібно робити.

Всі женуться за модними гаджетами, купують нові модні телефони, а як спитаєш, який у тебе цукор через годину після їжі, чи який VO2 max (максимальне споживання кисню легенями), чи хоча б який об'єм талії, "в отвєт — тішина".

Масової уваги до власного здоров'я як не було, так і немає

Так, я лікар-дієтолог, але ніяка, навіть максимально корисна дієта не дасть результату, якщо не буде глибоких фаз у сні, а їх може не бути, якщо синє світло телефона чи монітора світитиме в очі хоча б годину перед сном.

Ніяке інтервальне голодування не покращить суттєво синтез важливих молекул BDNF для покращення роботи мозку, якщо весь день сидіти і рухатись від монітора до кухні, туалету і спальні.

Я хочу, щоб у нашій країні жінки почувалися щасливими у будь-якому віці і сприймали свій вік як суперможливість реалізуватися.

Але для цього треба мати ресурси, в першу чергу, ясну, позитивно налаштовану голову та добре працююче тіло. Бо брюзжаща тьотя, у депресії, зі стрибаючим артеріальним тиском, болючими колінами і шумом у вухах — не найкращі показники для успішного старту.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі