Суди не стали менш корупційними, але стали більш незалежними у своїй корупції

Хірургічно цю проблему не вирішити

Проблема в тому, що європейський принцип "незалежної судової влади" в нашій реальності призвів до незалежності корупції у судовій владі.

Судова реформа в нашій країні була зроблена за "європейськими зразками", де головна мета полягала в укріпленні незалежності судової влади, усуненні політичних впливів - але це було механічне копіювання цих зразків, і внаслідок цього корупційне судове середовище не стало менш корупційним, але стало більш незалежним у своїй корупційності.

А спроби зараз хірургічно вирішити цю проблему - теж погано, бо це в перспективі підриває незалежність і (колись) доброчесної судової влади. Цугцванг.

Я не юрист і не фахівець у цьому - але, мені здається, що реформа такої сфери як судова влада, - це шлях на десятиліття. З поступовою заміною людей, практик і головне - етики. Прийняттям кількох (десятків) законів тут точно не обійтися.

І тут ми стикаємося з системною проблемою. Виявляється - реформи вимагають планування на десятиліття. Виявляється, не можна все робити копі-пастом навіть з найкращих "європейських практик", бо пересаджені на інший грунт, найкращі практики перетворюються на свої демонічні спотворені відображення. І виявляється, ключ до справжніх реформ - у нас самих, і мають народжуватися з середовища внутрішнього, із знанням усіх контекстів - бо ніде немає готових рецептів.

Саме для цього країні потрібна освіта, справжні фахівці, спеціалісти, експерти, інтелектуали, школи думки і практики. -- Але ж це нудно. Людям же хочеться шоу.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі