Зе-опитування потрібне Офісу президента для маніпуляцій

Проблеми місцевого самоврядування відійдуть на другий план

Президент України заявив, що під час виборів проведуть і опитування громадян. Що це таке і кому воно потрібне?

Перше, що викликає питання – чого ще немає питань. Ще не придумали? Тобто швиденько на колінці вигадали технологію, а питання - ні?

Які взагалі там повинні бути питання? Посилити повноваження президента? Зупинити війну на Донбасі? Дати право особисто президентом розстрілювати тих, хто його критикує? Що, на вашу думку останнє – не законне? А проведення опитування законне? Тому можна ставити будь-які питання. Хоч про перейменування островів у Тихому океані.

Друге, які б не були питання чи відповіді, вони не матимуть юридичних наслідків. Бо відслідковувати наскільки коректним було голосування, чи правильно видавали або оформляли бюлетені (і чи було воно взагалі це опитування) – неможливо. Тому відповіді будуть такими, які вже написали в Офісі президента. Написали ще до того, як були сформульовані питання.

А тоді уже ними можуть маніпулювати. Не в правовому вимірі. Бо ми в ньому практично не живемо. А у вимірі символічному. Використовувати як засіб тиску на тих, хто приймає рішення (депутатів, місцеві влади, громадську думку). Мовляв, не важливо, що думаєш ти, "бо більшість сказала "так". А те, що опитування незаконне і некоректне - це нікого не хвилює.

Опитування - це засіб притягнути на виборчі дільниці так зване "болото". Тих, хто не прийшов би в іншому випадку

Третє, найголовніше. Опитування - це засіб притягнути на виборчі дільниці так зване "болото". Тих, хто не прийшов би в іншому випадку. А так у них буде додатковий стимул прийти.

Насправді, опитування – це спроба повторити минулорічні подвиги. Коли і на президентських, і на парламентських виборах "Слуги народу" отримали карколомний результат. В основному за рахунок того, що за них проголосували ті, хто не голосував раніше, бо побачили альтернативу - "неполітиків". Проблема у тому, що і президент, і його партія перестали сприйматись "неполітиками". Бо вже і сам Зеленський грає не "свого хлопця". Він грає "політика", "президента України". Тому не факт, що ті, хто прийдуть на вибори, будуть голосувати за майже збитого льотчика.

Але ось у чому виграє Офіс президента – це в тому, що захопить порядок денний. Бо тепер усі будуть обговорювати питання, які він порушив. А не інші проблеми. У тому числі й проблеми місцевого самоврядування (вибори ж місцеві – не будемо забувати), які відійдуть на другий план.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі