Реформувати науку, а не дерибанити НАНУ

Академія наук – сталінсько-брежнєвський "науковий" заповідник

У ЗМІ оприлюднені вкрай невтішні висновки Держаудитслужби щодо масштабного неефективного і незаконного використання бюджетних коштів і майна Національною академією наук України, зокрема "отримання додаткового заробітку керівництвом".

НАНУ - одна з останніх нереформованих "академій наук" на посткомуністичному просторі (європейській його частині), справжній сталінсько-брежнєвський "науковий" заповідник і перешкода для масового розвитку наукових і технологічних інновацій в Україні. Це ще в більшій мірі стосується й трьох спеціалізованих "академій наук", що мають статус національних і фінансуються з держбюджету.

Для мене аксіома - Україна потребує радикального реформування усієї системи організації науки й інновацій відповідно до сучасних світових практик.

Наприклад, як було докорінно реформовано у Німеччині ще на початку 1990-х колишню "академію наук" комуністичної НДР.

Це єдиний шлях для відродження української науки у відповідь на сучасні виклики.

Зокрема зі створенням науково-технологічних й інноваційних центрів і трансформацією окремих життєздатних інститутів НАНУ в науково-технологічні кластери та інтеграцією частини інститутів з вищою школою університетів. Але ніхто не хотів чіпати всерйоз тему комплексної наукової реформи, поки на чолі НАНУ був її заслужений в давні часи і водночас "недоторканний" пристарілий президент.

А українська наука деградувала й далі і зрештою опинилася далеко на манівцях світової науки. Наші молоді наукові таланти знаходять свою реалізацію переважно за межами батьківщини, створюючи нові знання та інновації в чужих державах.

Радикальна реформа системи наукової діяльності в Україні за сучасними світовими взірцями, зокрема повна трансформація НАНУ, - це імператив для порятунку залишків української науки, її подальшого відродження та формування бази інновацій в країні.

Хочеться сподіватися, що у влади знайдеться політична воля саме для такої стратегії науково-інноваційного ренесансу в Україні, а не примітивного хижацького "дерибану" навколовладними кланами величезного майнового комплексу колись славетної української науки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі