Як змінити своє життя на краще

Починайте ранок з тренування

2020 рік. Карантин, неясніть майбутнього, купа робочих дедлайнів та домашніх справ, проблем та проблемок… Інколи вони накривають нас із головою так, що, здається, весь світ крутиться навколо них. І в цей час у нас б'ється серце, ми можемо доторкнутися руками до мокрого осіннього листя, вдивитися в небо… Але навіть не задумуємося над цим щастям.

І 5, і 10 тисяч років тому до нас жили люди, які закохувалися, воювали, хворіли та помирали.

Декілька днів тому я відвідала фортецю в Чешме на Егейському морі, недалеко від Ізміра. Фортеця має товстелезні стіни і бачила непрості часи. Ще якихось 100 років тому там, де зараз столики і красива набережна, було каміння і хатки рибалок. Тоді ніхто і думати не думав про здорове харчування. Не говорив про те, як продовжити людське життя. Людям було не до цього.

Зараз ми маємо можливість піклуватися про своє тіло, їжею оздоровлювати та лікувати його, рухом стримувати старіння. Після закінчення репродуктивного віку людина може продовжувати не лише своє життя, але і жити в своє задоволення.

Наукові дослідження підтверджують вплив частоти прийому їжі та складу раціону на хід біохімічних процесів у клітинах. Можливо, у період пандемії думки багатьох повернуті до імунітету, і інтерес до старіння відійшов не задній план, але імунітет також залежить від вмісту тарілки, активності м'язів, впливу стресу та якості сну, тобто тих самих факторів, які впливають на якість життя.

Серед дієт, на які варто орієнтуватися — середземноморська та окінавська

Серед дієт, на які варто орієнтуватися — середземноморська та окінавська, які мають різні "відтінки" — MIND, DASH, FMD. Це багато зелені, кольорів, хрусткого та свіжого. І враховувати місцево вирощені продукти, оскільки гени "синхронізовані" з їжею, якою харчувались наші предки — тому вона краще засвоюється.

Життя — фантастичний дар, і нам неймовірно пощастило, що ми проживаємо його саме зараз, а не, наприклад, в часи Чінгісхана, який, як підрахували дослідники, звів зі світу від 20 до 40 мільйонів людей за часи свого ханування.

Ми можемо безкінечно нарікати на погоду, яка то спекотна, то холодна, економіку, яка "не росте", політиків, які брешуть, сусідів, які шумлять, взуття, яке тисне, чи роботу, яка набридла, але кращого часу, щоб жити повноцінно сьогодні і зараз, у нас поки що не буде.

Здорова маса тіла, контроль за станом здоров'я, рух та проста їжа, однозначно покращать якість цього життя, особливо тоді, коли вік перейде за 50

Нехай це буде ЗСЖ, над яким трохи підсміюються біохакери і на який не сильно уповають біогеронтологи, коли говорять про радикальне продовження життя. Проте, здорова маса тіла, контроль за станом здоров'я, рух та проста їжа, однозначно покращать якість цього життя, особливо тоді, коли вік перейде за 50.

2020 рік. Час стрімкого злету науки, технологій, автоматизації, штучного інтелекту, великих можливостей і не шаблонних планів на життя. Але щодня — "пазлики" до картини життя.

Зранку порухатись так, щоб аж сперло дихання, не забути про зелень, ягоди та горіхи, чисту воду, а протягом дня — поміряти кроками землю, спинятися час від часу і тренувати це прекрасне відчуття захоплення миттю, в якій живемо.

Давайте бігти за сонцем разом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі