У грибах більше білка, ніж в овочах. Але не варто вважати їх рослинним м'ясом

Маслюки – рекордсмени за вмістом цинку та міді

Вважається, що гриби мають масу корисних властивостей, тому широко застосовуються у кулінарії. Адже навіть невелика добавка грибів робить страви більш смачними й ароматними.

Але що являють собою гриби не в гастрономічному сенсі, а за хімічним складом? Часто гриби називають рослинним м'ясом через великий вміст в них білка. Чи дійсно це так?

В 100 г сирих грибів, залежно від виду, 2–5 г білка.

В 100 г сирих грибів, залежно від виду, 2–5 г білка

Це більше, ніж у капусті, кабачках та інших овочах. Приблизно стільки ж, у кашах з цільних круп, але менше, ніж в бобових. Тому я б не поспішала вважати їх рослинним м'ясом. Але звідки в публікаціях про гриби інформація про високий вміст білка?

Справа в тому, що в 100 г сухих грибів може міститися до 30 г білка. Але хто може приготувати 100 г сухих грибів і з'їсти без наслідків для травної системи? То ж бо і воно. Я таких людей не зустрічала.

Гриби важка для перетравлення їжа. Перш за все це пояснюється тим, що вони містять хітин – природний рослинний сорбент. За своєю будовою хітин дуже близький до целюлози рослин, виконує опорну і захисну функцію клітин грибів. Як і целюлоза, він не перетравлюється і не засвоюється нашою травною системою. Варто пам'ятати про міру.

Велика кількість хітину може викликати відчуття дискомфорту, підвищене газоутворення і больові відчуття.

Велика кількість хітину може викликати відчуття дискомфорту, підвищене газоутворення і больові відчуття

Разом з тим наявність у грибах хітину та інших харчових волокон дає тривале відчуття насичення, якщо гриби вживати в помірній кількості.

Щодо вмісту вітамінів та мінералів. У деяких грибах міститься велика кількість важливих елементів, як цинк та мідь. Одні з таких рекордсменів за їх вмістом, наприклад, маслюки. Окрім цього в невеликій кількості присутні вітамін В12 і вітамін Д.

В інших рослинних продуктах ці вітаміни практично не зустрічаються, бо основним джерелом є продукти тваринного походження. Не можна сказати, що у всіх грибах однаково високий вміст вітамінів групи В або інших вітамінів і мінералів. Вони накопичують їх по-різному. Одні більше, Інші менше.

До переваг грибів відносять наявність природних антиоксидантів-гліканів. Грибні глікани мають цілющі властивості, антиатеросклеротичну і протиракову дію.

Хто повинен уникати грибів?

Вживати гриби не рекомендується дітям і літнім людям – для них це досить важка їжа. Так само і тим, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вагітним та годувальницям. І звичайно, гриби будуть виключені з раціону людей, які страждають харчовою алергією на них.

Тим же, у яких зі здоров'ям все в порядку, годяться будь-які їстівні гриби. Головне, визначитися з їх кількістю і частотою вживання, щоб не викликати проблем з травленням.

Для приготування нарізайте їх якомога дрібніше, а приготовані ретельно пережовуйте, щоб гриби засвоювалися легше. Врахуйте при цьому, що в ніжках грибів хітину більше, ніж в капелюшках, тому ніжки нарізайте більш дрібно.

Хороший спосіб зберегти гриби на зиму - відварити їх та заморозити.

Вживати в їжу потрібно гриби, зібрані в екологічно чистих районах. Адже вони здатні накопичувати з повітря, ґрунту і води важкі метали, органічні токсини й радіоактивні речовини. У їжу використовуйте тільки ті гриби, в яких ви впевнені на сто відсотків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі