Шпинат захищає судини від "скам'яніння"

Їжа, багата фолатами, захищає від онкологічних захворювань

Мультиплікаційний персонаж моряк Попай хоч і мав виражені м'язи, але часто для додаткової сили їв шпинат. Попай був мегапопулярним серед дітвори і, хоч-не-хоч, потрохи американські діти почали привчатися їсти шпинат.

На смак шпинат — трава травою. Але в цій траві — наші здоров'я, сила, довголіття.

Що особливо цінне в шпинаті?

Вітамін К

Необхідний для здоров'я крові, утримання кальцію в кістках (профілактика крихкості і переломів кісток — остеопорозу), захисту судин від "скам'яніння", тобто від відкладання кальцію.

У тих, у кого раціон багатий вітаміном К, на 36% нижче загальна смертність, на 46% нижча смертність від раку, і на 48% нижча смертність від хвороб серця та судин.

Фолати

Необхідні для "збірки" нормальної конструкції ДНК, тобто їх присутність в раціоні знижує ризик мутацій і розвитку раку. Фолати необхідні людям, які приймали антибіотики та сульфаніламіди, в яких порушена нормальна мікрофлора кишечника, людям з онкозахворюваннями, які проходять променеву терапію.

Дефіцит фолатів знижує імунітет і підвищує ризик інфекцій.

Дефіцит фолатів знижує імунітет і підвищує ризик інфекцій

Підвищена потреба у фолатах є у пацієнтів з ентеритами (запаленнями тонкого кишечника), шкірними захворюваннями, при вагітності та годуванні грудьми.

Дефіцит фолатів небезпечний тим, що може розвиватися стеатоз печінки (ожиріння, дуже поширене явище, коли на УЗД пишуть "печінка збільшена"), і швидкими темпами — атеросклероз з усіма важкими наслідками (інфаркти, інсульти, тромбози).

Крім того, їжа, багата фолатами, захищає від онкологічних захворювань.

Нікотинамід

Без цієї сполуки клітини не "дихають". Нікотинамід відновлює ушкоджені судини, підсилює чутливість до інсуліну, зменшує запалення і атрофію м'язів, зокрема, серцевого. А ще покращує пам'ять і пізнання.

Альфа-ліпоєва кислота (вітамін N)

Є бальзамом для печінки, допомагає їй очищати організм від різних токсинів. Посилює дію інсуліну, допомагає утилізувати глюкозу в м'язах, уповільнює розвиток інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу, знижує ризик ускладнень — катаракти, макулярної дистрофії сітківки ока. Але особливо цінна альфа-ліпоєва кислота зі шпинату тим, що відновлює мембрану нервових клітин!

Кальцій

Кальцій у шпинаті, в комбінації з іншими сполуками, допомагає ефективно працювати м'язам, допомагає мітохондріям синтезувати енергію у вигляді молекул АТФ (знову згадали біцепси Попая) і передавати нервові імпульси (швидка реакція).

Але. На шпинат з острахом дивляться ті, в кого є подагра, бо щавелева кислота може спровокувати загострення захворювання. Наголошу: в термічно обробленому шпинаті, а не в сирому.

Їжте шпинат! І будете здоровішими, сильнішими, стрункішими, добрішими, як моряк Попай!

Як їсти шпинат?

Найкраще — свіжим, в салати, в супи разом із зеленню, в ягідні смузі. Якщо готуєте, то лише пару хвилин, бо інакше більшість цінного втратиться.

Додайте жиру, бо так краще засвоїться вітамін К

Додайте жиру, бо так краще засвоїться вітамін К.

Оптимально поєднується із яйцями, бо тоді ми отримуємо життєву тріаду: вітаміни В6, В9, В12. Це чарівна комбінація, яка захищає від інфарктів та інсультів, завдяки тому, що знижує рівень шкідливої амінокислоти гомоцистеїна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі