Наш потяг з імперськими амбіціями вже пішов. З великим гербом – теж

Солдати вмирали на Донбасі за тризуб. Чому ми маємо його переробляти?

Нинішня ініціатива із новим конкурсом на великий Державний герб не варта і вареного яйця. Перед тим мали три конкурси. Не здивуюся, що цей не стане останнім. Як і попередні закінчиться нічим.

Є ідеологічні й матеріально фінансові моменти, через які провалились власне і попередні конкурси. По-перше, уже ми не один рік, а вважайте майже 30 років, живемо із малим гербом. Це наш символ, ми до нього звикли. Він доволі досконалий і тому нема жодного сенсу його доповнювати. Щодо великого герба, то є різноманітні думки. Але перш за все варто вирішити, чи потрібен він Україні? Вважаю, що ні. Хоча й маємо зобов'язання згідно Конституції.

Створення нового герба передбачить зміну державної й іншої документації, а це пов'язано з доволі значними витратами. Чи маємо у такий час викидати гроші на цю справу? Певен, не варто.

Створення нового герба передбачить зміну державної й іншої документації, а це пов'язано з доволі значними витратами

Великий герб - імперський символ. Можна жити і певними імперськими амбіціями, це не щось вже таке погане. Великі держави, які визначали розвиток людства на певних етапах були імперіями – Римська, Візантійська, Священна Римська, Австро-Угорська, Німецька і Російська. Це непогано, якби українці мали відповідні амбіції, але у нас таких немає. Перетворились на маленьку, регіональну державу і не претендуємо на щось велике, хоча могли би це робити. Наш потяг з імперськими амбіціями вже пішов. З великим гербом - теж.

Для геральдистів це робота і заробіток. Знайдуться люди, які захочуть цим займатися. Але як на мене це сізіфова праця. Верховна Рада могла би зайнятися більш важливими справами, а не організовувати черговий конкурс.

У Конституції діє норма про великий герб. Потрібно внести зміну і констатувати, що тризуб може називатися повноцінним гербом України. Він має довгу історичну традицію. Це символ князя Володимира. Досить широко використовувався під час національного відродження 1917-1920-х років. І тоді пропонували запровадити великий герб, але саме тризуб виступав символом українців. Так само у діяльності інших національних організацій XX століття. Маємо спиратися на цю традицію. Тризуб показує наше державотворення.

Переконаний, що все ж легше переписати статтю Конституції. Сподіваюсь, що для цього можна набрати 300 голосів, якими затвердять ці зміни. Маємо визнати, що нинішній герб – повноцінний.

Нинішній герб – повноцінний. Не хочеться аби нас змусили прийняти за великий герб щось розцяцьковане, розмальоване і пафосне

Не хочеться аби нас змусили прийняти за великий герб щось розцяцьковане, розмальоване і пафосне. Пригадую герби Радянського Союзу та союзних республік. У проєктах варто очікувати колосся, калину, дівчину, козака. Це буде своєрідний графічний лубок. Твердять, що великий герб має об'єднати символіку різних регіонів України. Але ж вона не офіційна.

Для України краще лаконічний, зрозумілий тризуб, який об'єднує українців. Нині воїни, які протистоять ворогу на Донбасі, на своїй формі мають саме зображення тризуба. Багато з них вмирали за цей символ. Чому ми маємо його переробляти?

Наш тризуб більш об'єднавчий, ніж символіка регіонів на величезному полотні. І змінювати його не доцільно.

Петро Кралюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі