Банкова починає вірити у "громадянську війну, яку розпочав Київ"

Хто насправді зніматиме вершки від затишшя на Донбасі

Тривалий режим припинення вогню – один із головних меседжів, який сьогодні розкручує влада. Треба віддати належне, затишшя триває довго. Уже більше двох тижнів.

Так, я погоджусь з меседжами, що ми говоримо не про чистий режим тиші, а про тривалу деескалацію. І українці, і ОБСЄ, і навіть "та сторона" заявляють про поодинокі факти порушення тиші. Але навіть в оптимальних умовах – при повній капітуляції котроїсь зі сторін – війна продовжувала б жити своїм життям. Тому, треба віддати належне, сьогодні є політична воля на припинення вогню. Політична воля Кремля, а не України.

Бо ключ від припинення війни ніколи не лежав на Банковій. Він ніколи не був у руках України. І розкол України, і образ ворога від початку формувався російськими інформаційними ресурсами. А зараз активно експлуатується уже не лише Москвою, але й тими, хто повірив російським меседжам про "український" і "донбаський народ". Так званими корисними ідіотами.

Саме тому мені дивно, коли Банкова, яку сьогодні контролює "Слуга народу", намагається грати на меседжі, що вони зупинили війну. Алло, гараж. Зупиняє війну той, хто реально на неї впливає. Мені здається, що у російські меседжі про "громадянську війну, яку розпочав Київ" уже починає вірити не лише електорат, який не може відірватись від проросійських каналів. У цей меседж почала вірити сама влада.

Зупиняє війну той, хто реально на неї впливає

То що буде далі? Наприклад, коли Москва не реалізує свій план-максимум від затяжного перемир'я. Тобто, коли Україна все ж не дасть згоду на проведення цьогоріч виборів в ОРДЛО. Чи Кремль таки реалізує план-мінімум і посилить підтримку в місцевих радах проросійських сил? Чи то на початку вересня, чи наприкінці жовтня (залежно від того, який саме з цих планів хоче реалізувати Москва), ескалація відновиться. Відновиться, бо крім військового, в Росії уже немає ніяких інших важелів тиску на Україну. То де будуть ті, хто кричали, що всеосяжний режим припинення вогню – наша заслуга?

І щодо довготривалості миру. В цей час, коли ми пропонуємо яким боком реалізувати Мінські угоди, у "республіках" Донбасу так щиро вірять у мир, що планують запровадити військовий призов.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі