Степанова приберуть, коли на те буде воля Зеленського

Заради утримання рейтингів президент ініціює осінню масову інформаційну атаку на неугодних. На центральному і місцевому рівнях полетять голови

Україна вперше за роки незалежності зіткнулася з такими викликами і загрозами у медичній сфері.

В очах громадян уся відповідальність за ефективну боротьбу з пандемією лежить виключно на владі. Але якщо всі виклики, на які на думку виборців, має дати відповідь влада, співставити з реальними діями МОЗ, очевидно, що навіть 65 відсотків із необхідного для захисту інтересів та здоров'я громадян вони не виконали.

Незадоволення громадян видно по рейтингах. З одного боку, люди задоволені персональною реакцією Зеленського. Об'єктивно, публічно він показує себе, як людину, яка оперативно реагує і щось робить. Але люди дуже не задоволені позицією Міністерства охорони здоров'я.

Відбуваються дивні закупівлі за завищеними цінами в іноземних виробників. Створені непрозорі схеми – працюють фірми родичів народних депутатів зі "Слуги народу". Це все призводить до щоденного незадоволення Степановим, яке поступово конвертується у падіння рейтинга президента.

Відбуваються дивні закупівлі за завищеними цінами в іноземних виробників. Створені непрозорі схеми

Прискорює падіння критика опозиції та лобістів ключових гравців, які працюють на медичному ринку.

Вони заслужено вважають, що Україна сама здатна забезпечити потреби громадян і зробити це дешевше, ніж робить МОЗ. Ці три хвилі незадоволення зійшлися в одній точці.

Чи має перспективи це звільнення? Кадрова позиція Зеленського показує: якщо він вважатиме, що у певній точці йому вигідна зміна керівника для підтримки свого рейтингу, то така зміна можлива.

Імовірно, це може відбутися на початку осені на фоні зростання динаміки хворих на Covid-19.

Відповідно, хтось має бути винним за те, що її допустив. Тут буде дві лінії у центральної влади. У першій Зеленський звинувачуватиме місцевих очільників в неефективній діяльності. Частково це буде політична гра, щоб напередодні місцевих виборів знизити рейтинги успішних мерів. А частково – правда, бо деякі керівники дійсно негативно себе зарекомендували. Але він критикуватиме всіх. Не здивуюся, що може бути публічний заклик до громадян міняти всіх мерів, бо вони неефективні.

І під час цієї інформаційної атаки Зеленський може пожертвувати Степановим. Не здивуюся, якщо порушать кримінальні справи щодо закупівель за підвищеними цінами.

І після того, як на Степанова повішають усіх собак, Зеленський додатково пройдеться по ньому "публічним катком".

Об'єктивно - Степанов підходяща кандидатура для суспільного незадоволення.

У парламенті незадоволені Степановим антикорупціонери, лоббісти української медіафарми та опозиція. І серед "Слуг народу" є незадоволені – вони так само бачать неефективність. Коли президент буде вважати, що вже час, то Степанова приберуть.

До речі, не виключаю, що перед місцевими виборами буде заміна кількох міністрів. Можлива атака на міністра фінансів чи міністра соціальної політики.

Усі, хто іде у владу до Зеленського, розуміють, що вони тимчасові

Але така ситуація – цілком прогнозована. Усі, хто іде у владу до Зеленського, розуміють, що вони тимчасові. Працювати з ним можна, але ніхто не знає, як довго. Степанов і всі інші усвідомлюють - у будь-яку секунду можуть вилетіти. Єдине, що дає їм шанс довше протриматись – демонстрація персональної лояльність і того, як вони своїми діями підвищують рейтинг Зеленського.

А от виходить у них чи ні вирішують не громадяни, а персонально Володимир Олександрович.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі