Олександр Соколовський
Президент Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості
29.07.2020

Кабмін поховав проєкт "Пакунок малюка" і намалював цікаву "спеціальну" схему

Проблеми вітчизняних виробників пропустили повз вуха

Кабмін поховав проєкт "Пакунок малюка". Цей проєкт запустили у вересня 2018-го спільно з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ. Він мав на меті забезпечити новонароджених і їх молодих мам всім необхідним у перші місяці після пологів (памперси, одяг, білизна, засоби гігієни та інше - всього 60 предметів і виробів).

Проєкт давав можливість заощадити молодим батькам час (а в умовах карантину ще й не ризикувати і менше контактувати) і гроші (закупівля здійснювалася за дуже жорсткими оптовими цінами, в роздробі все це коштувало на 50-200% дорожче). А підприємствам, які беруть участь у програмі, давав можливість мати стабільне замовлення і робочі місця (було задіяно понад 1000 осіб тільки в легкій промисловості).

Мінсоцполітики не змогло здійснити закупівлю на друге півріччя і рекомендувало міністерці Марині Лазебній відновити закупівлі бебі-боксів через ЮНОПС (офіс ООН з управління проєктами), який попередні два роки чітко справлявся із завданням.

Проте сьогодні почув у прямій трансляції, що міністерка внесла в порядок дня раніше ніким не анонсовану і несподівану постанову, яка передбачає заміну "пакунків малюка" на грошову компенсацію в 5000 грн. При цьому далі озвучили вкрай цікаву для когось схему:

- всі закладені на цю програму в бюджеті 1,2 млрд грн потрапляють поки на спеціальний рахунок Приватбанку;

- мами отримають не гроші, а спеціальні соціальні картки за якими зможуть витрачати ці 5000 грн;

Мами отримають не гроші, а спеціальні соціальні картки за якими зможуть витрачати ці 5000 грн

- витратити їх можна буде не де вони підберуть собі необхідні дитячі вироби, а в спеціальних магазинах роздрібної торгівлі по невідомому поки списку;

- ці спеціальні магазини будуть мати спеціальну номенклатуру на зазначені дитячі товари.

І ось відразу питання:

- хто буде відбирати ці спеціальні роздрібні магазини для "пілотного проєкту"?

- хто і як буде формувати їх асортимент?

- хто контролюватиме якість дитячих виробів у цих спеціальних магазинах? (А в текстилі заміна натуральних тканин на суміш з поліестру або чистий ПЕ - вкрай поширена річ за бажання здешевити виріб)

- що робити жителям сіл і маленьких містечок, де не буде таких магазинів?

У результаті прем'єр дав 3 дні на доопрацювання і постанову прийняли. Проти виступив лише директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, але його аргументи, що під озвучену раніше програму ряд підприємств інвестували серйозні кошти, набрали співробітників, а тепер це все піде на дешевий китайський чи турецький продукт, без найменшого контролю якості, прем'єр-міністр і міністерка соцполітики пропустили повз вуха! Подумаєш, чергові проблеми якихось там вітчизняних виробників, коли тут така цікава "спеціальна" схема намалювалася! Про яку, ще раз підкреслю, ніхто раніше і близько не чув. А народилася вона у надрах Мінсоцполітики кулуарно і без найменших публічних обговорень і консультацій...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі