Що варто їсти та пити, аби прожити довше

Час зелені, ягід, окрошки, гаспачо, морсів і квасів

Приблизно так можна описати літнє харчування за допомогою звичних продуктів та страв. Але за ними стоять сотні тисяч біологічно активних молекул, які задають хід багатьом метаболічним процесам.

Можливо ви здивуєтеся, але старіння починається задовго до нашого народження — ще на рівні клітин у материнському організмі.

Вже пізніше, коли ми починаємо наше власне життя, "відбрунькувавшись" від материнського лона, стан нашого здоров'я дуже сильно залежить від роботи невидимого органа — мікробіома кишечника, точніше, всіх його мікроорганізмів та їхніх генів.

Старіння починається задовго до нашого народження — ще на рівні клітин у материнському організмі

У 2014 році італійський вчений Клаудіо Франческі з Університету Болоньї, озвучив термін "inflammaging", що походить від слів inflammation (запалення) i aging (старіння).

У своїй доповіді він показав, що склад мікрофлори кишечника може визначати запальний стан організму і впливати на темпи старіння. Тому годування саме тих мікроорганізмів, які характерні для молодого віку, може бути одним зі способів стимулювати довге життя і знизити розвиток хвороб, пов'язаних з віком.

Це відбувається тому, що з віком склад мікробіоти змінюється. Активуються ті бактерії, які негативно впливають на організм і є однією з причин так званого стерильного запалення, яке, своєю чергою запускає величезну кількість проблем для організму, включаючи запалення кишечника, онкологічні захворювання, порушення роботи нервової системи, ожиріння, цукровий діабет, вікову втрату м'язів, дряхління та скорочення тривалості життя.

На зміну складу мікрофлори кишечника впливає не лише харчування, але і різні фактори, зокрема, спека. Вона може сприяти підвищеній проникності кишечника, і "привідкривати вхідні ворота" в організм для ендотоксинів та хвороботворних кишечних мікроорганізмів.

Зменшити запалення, зміцнити кишечний бар'єр допомагають зелень, ягоди та різнокольорові овочі. Тому, якщо хочете прожити довше і в хорошому здоров'ї — їжте зелень! Щодня і з кожним прийомом їжі.

А щоб залишитись молодим і бадьорим в спеку, пийте напої, багаті електролітами, вітаміном С та фітонутрієнтами.

Щоб залишитись молодим і бадьорим в спеку, пийте напої, багаті електролітами, вітаміном С та фітонутрієнтами

Це допоможе уникнути електролітного дисбалансу (багато електролітів втрачаються з потом), відповідно, меншим буде ризик перебоїв із серцем, судинами, тиском, самопочуттям.

І це ще не все! Вітамін С, який є невід'ємним компонентом всіх ягід (десь більше, десь менше) є дуже важливим геропротектором. Тобто захищає клітини від прискореного старіння, яке, до речі, влітку, активізується (через спеку та надмірний УФ-стрес).

Вітамін С сповільнює дію сигнальних шляхів у клітинах, пов'язаних із запаленням (NFKB). Посилює дію фермента теломерази, завданням якої є відновлювати теломери на кінчиках хромосом, тобто сповільнює старіння. А також активує процес аутофагії (самоочищення клітин від накопичень внутрішньоклітинного "сміття").

Вітамін С у поєднанні із фітонутрієнтами знижують ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, втрати пам'яті та хвороби Альцгеймера. Захищають шкіру від старіння, а саме підвищують синтез білка колагена 1 та 4 типів у фібробластах. І покращують стан ясен при наявності парадонтозу.

Тому зробивши напій, отримаємо подвійну користь: воду та цінні речовини.

Літо — це дуже класно! Це час відкритого тіла, теплого повітря, менших харчових спокус та набагато більших шансів стати на шлях щасливого довгожителя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі