Як зменшити кількість трансжирів у раціоні

Відмовтесь від страв фастфуду, маргарину і спреду

Дослідження довели: трансжири, або затверділі рослинні жири - це небезпечні для нашого здоров'я сполуки. З'ясувалося, що вони відповідальні за інсульт, серцеві напади, атеросклероз, збільшують ризики раку товстої кишки, порушують обмін речовин, провокують ожиріння.

У харчуванні сучасної людини трансжирів, на жаль, багато. Трансжири - це молекули жиру зі зміненою формою. Під впливом водню молекула жиру змінює форму і отримує нові властивості: зберігає твердість при кімнатній температурі, повільніше окислюється - довше зберігає свіжість. Вони дуже широко використовуються у харчовій промисловості, так як дешевші і доступніші, ніж тваринний жир.

У мінімальних кількостях транс-ізомери жирних кислот можуть зустрічатися в багатьох продуктах. Однак в результаті кулінарної переробки олій, при смаженні їх відсоток може піднятися до значних 20-50. Щодня ми можемо споживати їх з солодощами, солоним печивом, піцою, обсмаженим м'ясом, сухими сніданками тощо.

У світі хочуть повністю заборонити використання трансжирів у харчовій промисловості. Тоді з наших магазинів зникнуть продукти типу чіпсів, печива, миттєвих супів у пакетах та інше.

Багато країн прийняло рішення про обмеження або повну заборону використання трансжирів, серед них Данія, Швейцарія, Канада, Великобританія та США. Сподіваюсь, що і в нашій країні теж дослухаються до цих рекомендацій. Адже здоров'я людини - це безцінний дар.

Замініть смаження на користь тушкованих і варених страв. Вибирайте продукти, якомога менш перероблені, звертайте увагу на їх склад

Для безпеки свого здоров'я не купуйте продукти, до складу яких входить "частково гідрогенізовані жири", промислово перероблені жири. Взагалі відмовтеся від фастфуду: за статистикою найбільше трансжирів використовується в індустрії швидкого харчування. Вони є в маргарині, спреді. Також велика частина трансжирів буде в будь-якій їжі, яку смажать на рафінованій рослинній олії. І чим вище температура нагріву та довше тривалість смаження, тим більше небезпечних трансгенних жирів ви отримаєте. Замініть смаження на користь тушкованих і варених страв. Вибирайте продукти, якомога менш перероблені, звертайте увагу на їх склад. Варто виробити звичку уважно читати етикетки.

Скільки трансжирів можна з'їдати в день – мінімум і максимум? Будь-яка кількість транс-ізомерів шкідлива для здоров'я. Для них не існує верхніх і нижніх безпечних кордонів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі