Президент бреше про ремонт доріг, чиновники – про доступні кредити

Влада активно рекламує те, що не працює

Я втомився від брехні. Вчора на пресконференції президент України брехав про дороги, яких у цьому році зроблять у 9 разів більше, ніж у минулому. У дев'ять разів, Карл! Півроку вже пройшло. Ви бачили ті дороги? Правильно, і не побачите. Бо бюджет на дорожнє будівництво в цьому році нічим не відрізняється від минулорічного. А дороги будуються не обіцянками, а за гроші. Тому в 9 разів більше доріг буде побудовано хіба що до дач Зеленського, Єрмака, Юзіка та інших державних діячів.

В той самий час, коли президент брехав вам усім, мені особисто брехали чиновники рангом нижче. Мене запросили на конференцію із замміністра економіки Тарасом Качкою та нардепом "Слуг" Микитою Потураєвим поговорити про проблеми малого бізнесу.

Розуміючи, що багато часу у мене не буде, поставив собі за мету озвучити лише одну проблему, але добитися від влади чіткої відповіді. Вибрав широко розрекламований "Кредит 5-7-9", який мав би стати супер доступним і супер дешевим. Президент і його чиновники хваляться цією кредитною програмою при кожній нагоді.

Я пробував отримати "Кредит 5-7-9". У державному Приватбанку мені запропонували внести заставу і отримати його – тидищь! – під 28 відсотків річних, замість 5%, які рекламує президент

Я пробував отримати "Кредит 5-7-9". У державному Приватбанку мені запропонували внести заставу і отримати його – тидищь! – під 28 відсотків річних, замість 5%, які рекламує президент. А потім, коли держава відшкодує банку різницю у відсотках, банк відшкодує позичальнику. Але це не точно. Бо це Україна. Тут завтра замість Зеленського виберуть Медведчука або Іво Бобула, а вони по зобов'язанням Зеленського не відповідатимуть. Вибачте, але кредит під заставу на таких умовах мені не потрібен. Це не легко і не доступно ніфіга!

І я задав представникам влади просте питання: навіщо ви майже рік активно рекламуєте те, що не працює? Простими словами, чому ви брешете про доступні кредити, яких фактично нема? Бо це не тільки мій власний досвід. На цій же конференції представник спілки підприємців Руслан Соболь сказав, що 40 бізнесменів з його організації подавалися на цю кредитну програму і жоден не отримав ні копійки.

Думаєте, вони вибачилися і сказали, що завтра знімають брехливу рекламу про доступні кредити? Ні. Пан Потураєв сказав, що проблема є, але це проблема незалежного Нацбанку, який виставив надто жорсткі нормативи для забезпечення кредитів. Хто в темі, на слові "незалежний" пан Потураєв зробив акцент. Пан замміністра економіки взагалі сказав, що проблеми є, але програма працює. За рік було видано аж 300 чи 400 кредитів на близько 1,5 мільйона суб'єктів малого та середнього бізнесу, які зареєстровані в Україні. Ага, програма працює, аж дим іде – видано по одному кредиту на 5 000 підприємців.

Питання, чому продовжують брехати про кредити, яких нема, залишилося без відповіді

Питання, чому продовжують брехати про кредити, яких нема, залишилося без відповіді. Заступник міністра пожурив мене за "дитячі питання" і впевненим голосом розказав про нову кредитну програму "Нові гроші". Ніби від слова "Нові" гроші для малого та середнього бізнесу з'являться і стануть доступними.

Так що не сваріть президента. Вони брешуть всі, вся його вертикаль. Хтось бреше і все ще соромиться, як пан Качка. Все-таки соросятське минуле дається взнаки – прокляті американці прищепили совість і позбавитися її враз не виходить. А хтось бреше весело, забористо, натхненно. Правда, на брехні пів світу пройдеш, та назад не вернешся. Вони все ще йдуть.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі