Влада маніпулює нашими страхами перед Covid-19. Наслідки будуть погані

Карантин запровадили занадто рано, а знімають – без будь-якої прив'язки до спалаху захворювання

Мабуть уже кожен чув фразу головного санлікаря Віктора Ляшка про те, що заборона прогулянок у парках була "свідомим залякуванням людей".

Уже можна прочитати купу негативних відгуків. Переважно вони стосуються моральності питання навіювання страхів населенню. На захист Ляшка можу сказати лише те, що свідоме залякування, як один з механізмів переконання, відіграє важливу роль у формуванні внутрішніх заборон для людини. Бо не можна змінювати поведінки людини виключно прийняттям обмежень, треба щоб люди вірили в їх дієвість. Особливо, коли щось треба робити швидко. І це швидко - в інтересах самого ж суспільства.

Не буду влазити в питання моральності цього рішення. Та і хто сказав, що влада має завжди діяти морально? Виглядати як моральний авторитет - так. Але діяти влада має в інтересах суспільства, а не в інтересах моралі.

Діяти влада має в інтересах суспільства, а не в інтересах моралі

Скажу лише дві речі, технологічно важливі. Перше - не можна заявляти, що ваші дії були технологією маніпулювання. Людям не подобається, коли їх дурять. Навіть якщо це було в їхніх же інтересах. Позитивно цього ніхто не оцінить, навіть якщо маніпулюванням ви врятували "стопіццот" життів. І в продовження – якщо влада обманює раз, то ніхто не віритиме в праведність її подальших кроків. Всі вони проходитимуть через фільтр "а якщо це чергова брехня, як оті заяви про парки?".

Друге - свідомо підживлюючи страх, влада підняла планку цього самого страху. Але підняла тоді, коли ризики були мінімальні, а вірус ще не мав такого поширення.

І зараз, коли висока планка страхів на практиці себе не проявила (обіцяли ж що буде як в Італії), люди почали звикатись зі страхами і повертатись до звичного життя. Статистика про 500 інфікованих щодня стала "нормальним" явищем. Вони перестали боятись і почали виходити на вулиці без дотримання засобів безпеки.

Влада підняла планку страху

Але вірус не те, що не почав спадати. Кількість виявлених інфікованих зростає. Останній тиждень мав найвищі показники за всі попередні - щодня в середньому виявляли по 474 хворих. Минулого тижня - 470.

Щоб переконати людей дотримуватись заходів безпеки уже не допоможе навіть фіксація 10+ смертей щодня. Не те, що заборона ходити в парки…

Штучно поглиблений страх - завчасно до самої епідемії - призвів до його розвіювання якраз тоді, коли реальні загрози інфікуватись зросли. І те ж саме стосується і карантину - його тотально запровадили занадто рано, а знімають - без будь-якої прив'язки до спалаху захворювання.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі