Президент зі своєю командою плюнули на інтереси малого та середнього бізнесу

Із закону викинули норму щодо прав орендарів

Мені було 25 років, коли Україна отримала незалежність. За ці роки знав багатьох політиків особисто, бачив багато абсурдних, некомпетентних, відверто злочинних рішень, які ухвалювались українськими президентами, урядами, різними складами парламенту. Тому здивувати чи розлютити їхніми діями мене важко.
 Але я побачив, оприлюднений текст закону "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", і був неймовірно роздратований.

Єдиним суттєвим кроком влади на допомогу малому та середньому бізнесу було рішення парламенту про зупинку на час карантину нарахування орендної плати тим орендарям, які не можуть здійснювати свою діяльність внаслідок карантинних обмежень. Це рішення було ухвалено парламентом у тексті закону № 540-IX ("карантинні пільги"). 
Більшість представників малого та середнього бізнесу орендують свої приміщення. Це рішення парламенту було реальною допомогою для них, бо дозволяло зменшити чималу частину їхніх витрат.


Але коли вже був підписаний президентом і оприлюднений, ухвалений народними депутатами, закон, з'ясувалось, що хтось з керівництва Верховної Ради вже після голосування змінив формулювання зі "звільняється" на "може бути звільнений від плати".

Були випадки, що міняли якісь відверті помилки, які не виправили перед тим, як готували текст до другого читання

Я за роки незалежності бачив історії, коли у вже проголосований закон хтось вносив зміни, причому зовсім не технічного характеру. Були випадки, що міняли якісь відверті помилки, які не виправили перед тим, як готували текст до другого читання. За це нікого ніколи не карали, хоча очевидно, що йшлося про скоєння кримінального злочину. Особливо, коли за цим стояв корисний інтерес.

Коли про махінації з текстом закону стало відомо, з протестами виступили народні депутати від "Європейської солідарності" та частина народних депутатів фракції "Слуга народу".
Щоби не роздмухувати скандал та не починати кримінальне розслідування, народні депутати за узгодженням з урядом у Перехідні положення внесли зміни до проєкту "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" в частині відновлення права орендарів не платити за орендовані приміщення на час карантину. З урахуванням цієї правки закон був проголосований.

Здавалось, інтереси малого та середнього бізнесу знову захистили. Але з'ясувалось, що у підписаному президентом законі хтось знову викинув з вже проголосованого закону норму щодо прав орендарів.

Такого справді за роки української незалежності я ще не бачив. Виглядає безмежним нахабством та впевненістю у безкарності.

Виглядає безмежним нахабством та впевненістю у безкарності

Станом на сьогодні президент зі своєю командою смачно плюнули на реальні інтереси малого та середнього бізнесу. Це не дивує. Сподіваюсь, що коли все це шапіто "слуг народу" буде викинуто з влади, хтось нарешті буде покараний за цинічну та нахабну зміну тексту вже проголосованого закону.

Розраховую, що, принаймні, народні депутати від "ЄС" та "Голосу" вимагатимуть відновлення викинутої у незаконний спосіб норми закону, спрямованої на захист прав малого та середнього бізнесу. А також напишуть офіційну заяву до ДБР про порушення кримінальної справи з цього приводу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі