Державна фінансова підтримка нині потрібна не пенсіонерам, а працівникам

Непопулярне, але економічно чесне рішення

Уряд пропонує збільшити витрати Пенсійного фонду на 20 млрд грн. А потрібно перш за все збільшити підтримку безробітних або тимчасово безробітних. Цієї підтримки у пропозиціях уряду я не побачив.



Найбільше економічно під час кризи страждають не пенсіонери, а працівники, самозайняті та малі підприємці, які залишися без роботи. Саме вони залишаються без грошей, а пенсіонери продовжують отримувати пенсії як і раніше. Тому першочергова фінансова допомога має йти категорії працівників та підприємців, у яких дохід упав менше певної межи.



На мою думку, було б правильно здійснити прямі виплати у розмірі 5 тис. грн для таких людей. Робоча сила в Україні становить 17,4 млн людей. Припустимо 20% з них потребують допомоги. При середній виплаті у 5 тис. грн знадобиться 17 млрд грн. Це майже та сума, на яку пропонують збільшити фінансування Пенсійного фонду.



При середній виплаті у 5 тис. грн знадобиться 17 млрд грн

Я не кажу, що пенсіонери неважливі, або що працівники важливіші, ніж перші. Ні. Я тільки звертаю увагу, що певну частину працівників та самозайнятих зупинка економіки вражає значно більше, ніж пенсіонерів. А державна фінансова підтримка має спрямовуватись тим, хто найбільше страждає.



Тому, якщо є 40 млрд грн, то можна підтримати і працівників, і пенсіонерів. Але якщо грошей не вистачає, то їх потрібно спрямувати туди, де економічні наслідки є найбільшими - це люди, які стали менше заробляти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі