Як підтримати людей та економіку під час карантину

Метою має бути збереження робочих місць та доходів громадян

На час карантину обсяг підтримки населення та економіки в цілому потрібно суттєво збільшити. Розвинуті країни надають пакети підтримки бізнесу та людям на рівні 5-10%. Наприклад, США, Канада, Великобританія, ЄС, Австралія. В Україні 10% ВВП – це приблизно 400 млрд грн. Розмір підтримки, що надається, зараз значно менший і має бути збільшений в рази.

Також необхідна пряма підтримка громадян. З економічної та фінансової точки зору, найбільше криза вдарить по людям, яких звільнять, відправлять у відпустки, або зменшать їм зарплату. Фокус держави має бути на підтримці перш за все такої категорії населення, а не пенсіонерів. Метою має бути збереження робочих місць та доходів людей. Найкращий механізм підтримки - прямі виплати тим, кому вона потрібна. Тобто, людям, які втрачають роботу і доходи.

Важливий рівень підтримки. Розвинуті країни компенсують до 80% від зарплати працівників до кризи. Наприклад, Австрія, Великобританія, або Чехія. Порахуємо порядок грошей потрібних для підтримки людей. Середня зарплата в Україні коливається на рівні 10-11 тис. грн. Кількість робочої сили - 17,4 млн людей. Припустимо 5 млн, або 30% від робочої сили, будуть потребувати підтримки. І держава виплачуватиме, скажімо, не 80% зарплати як у розвинутих країнах, а 50% - 5 тис. грн. Тоді отримаємо загальну суму витрат - 25 млрд грн на місяць.

При карантині на 3-4 місяці, держава має забюджувати 100 млрд грн на підтримку людей, які втратять роботу

Значить при карантині на 3-4 місяці, держава має забюджувати 100 млрд грн на підтримку людей, які втратять роботу.

Однак це мають бути прямі виплати на рахунки людей. На технічному рівні потрібно виписати критерії за якими людина отримає підтримку та механізм перевірки цих критеріїв. Важливо, щоб ФОПи, самозайняті і неофіційно працевлаштовані теж отримували цю підтримку.

Окремо варто згадати про підтримку малого і середнього бізнесу. Принцип тут - надання разової підтримки, надання субсидованих кредитів, максимальна дерегуляція на період карантину.

Потрібна монетарна політика та банківський сектор. Більшість країн використовують стандартні методи - надання ліквідності банківському сектору, зменшення облікової ставки, послаблення умов резервування, рефінансування банків за певними критеріями. Національний банк вже запровадив і продовжує запроваджувати ці дії.

Я переймаюсь, що держава підтримуватиме людей недостатньо швидко і недостатньо ефективно. Це нанесе додаткові втрати для суспільства та економіки. Реакція на кризу вимагає прямих виплат людям, що втрачають роботу або зарплату, вже зараз, у розмірі половини або більше зарплати. Ці виплати треба робити напряму, людям, грошима, зараз і кожного місяця впродовж карантину і до відновлення економіки.

Де взяти ці гроші? Потрібно дотиснути програму МВФ, що також відкриє фінансування від ЄС, Світового банку та інших міжнарожних організацій

Де взяти ці гроші? Потрібно дотиснути програму МВФ, що також відкриє фінансування від ЄС, Світового банку та інших міжнарожних організацій. Також підтримку потрібно отримувати від інших країн. І нарешті є стандартні механізми внутрішнього фінансування, через ОВДП.

Чи варто проводити емісію, якщо не буде вистачати фінансування через ринкові механізми? На мою думку, так, через беспрецендентну ситуацію. Але потрібно пам'ятати, що емісія не може бути заміною програми МВФ та підтримки інших донорів та запозичень з ринку. Тільки додатковим інструментом.

За умови відповідальної поведінки уряду та програми МВФ, невелика емісія не буде найбільшим злом для економіки за сьогоднішніх умов. Головне як ці додаткові гроші будуть витрачатись! Якщо їх знов розкрадуть "на важливі стратегічні пріорітети", то ми тільки поглибимо кризу і краще емісію не робити. Якщо ж ці гроші витратять на пряму підтримку людей, то це буде правильно і етично і з економічної точки зору.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі