Жорсткий карантин збереже людські життя вартістю до $360 млрд

Такі заходи економічно виправдані

Жорсткий карантин може дозволити зберегти людське життя вартістю від 160 до 360 млрд долларів. Це більше річного ВВП України (~160 млрд доларів в 2020). Тому, навіть якщо повні економічні втрати від жорсткого карантину будуть дорівнювати річному ВВП України, карантин є виправданий економічно.

Розрахунки. Спрощені і консервативні.

Президент вчора окреслив три сценарії перебігу пандемії.

Сценарій А - До 5% хворих одночасно.

Сценарій Б - 25% хворих одночасно.

Сценарій В - 50% хворих одночасно.

Президент сказав, що медична система впорається у випадку сценарію А, але не впорається при інших сценаріях. Для простоти, припустимо в Украіні знаходиться 40 млн людей. Тобто медична система може одночасно приймати 5% від 40 млн - 2 млн людей.

Медична система може одночасно приймати 5% від 40 млн - 2 млн людей

Також, припустимо, якщо система не справляється з коронавірусом, то від коронавірусу помре 2% від тих людей, які не отримують медичну допомогу. В сценарії Б - це 160 тис. людей (2% від 10 млн, які захворіють, мінус 2 млн, які отримають медичну допомогу, тобто 8 млн). В сценарії В - це 360 тис. людей (додатково ще 200 тис. - 5% від додаткових 10 млн людей, що не отримають медичну допомогу).

Яка економічна вартість життя? Для багатьох це питання цинічне! Але економісти рутино використовують вартість життя в розрахунках безпеки: інженерної, військової, медичної. В США використовують оцінку від кількох мільйонів доларів до 14,5 мільйонів. Але ми бідніша країна і наш номінальний ВВП менший приблизно в 20 разів. Нехай економічна вартість життя людини в Україні в 10 разів менша - 1 мільйон доларів (в середньому).

Тоді в сценарії Б, вартість втраченого людського життя 160 млрд долларів, а в сценарії В - 360 млрд доларів. Якщо поставити оцінку, що вартість життя менша - півмільйона доларів, то втрати стають відповідно 80 и 180 млрд доларів.

Ця оцінка методологічно схожа на оцінку Зінгалеса для США та Гурієва для Росії.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі