Бульйон обов'язково має входити в раціон у період епідемії

Лікувально-профілактична дія цієї страви залежить від правильності приготування

Бульйон, як кава та яйця був неодноразовим предметом гонінь.

Оскільки часу на довгі тексти витрачати зайве, тому перейду до позитивних властивостей бульйону. Відразу зазначу, якого саме - не жирного і не міцного. Це має важливе значення, оскільки від міцності та правильності приготування цієї страви залежить її лікувально-профілактична дія.

Отже, які корисні переваги правильно приготовленого бульйону і чому саме зараз, у період епідемії, він обов'язково має входити в раціон?

Відомо, що коронавірус має тропність до легеневої тканини. Стан органів дихання залежить від стану дихальної мускулатури, діафрагми, бронхіального дерева та альвеол.

Дефіцит якісного білка сприяє розвитку порушень роботи не лише імунної системи, але легенів, а також підвищує схильність до інфекцій.

Імунна відповідь організму на віруси вимагає великих енергетичних витрат та високого білкового забезпечення.

Імунна відповідь організму на віруси вимагає великих енергетичних витрат та високого білкового забезпечення

Процес активації імунної системи (цілої низки різних механізмів) при наявності інфекції, супроводжується 7-15 разовим збільшенням потоку амінокислот та інших речовин із крові через мембрани клітин.

Антигени (чужеродні білки), які потрапляють в організм, активують лімфоцити (імунні клітини) і це потребує безперервного надходження енергії та нутрієнтів, порівняно із відсутністю інфекції.

Щоб імунна відповідь була адекватною, потрібно, щоб їжа була багатою на амінокислоти, особливо незамінні.

Виражений імунотропний ефект (тобто "прицільний" вплив на імунні клітини) має амінокислота аргінін.

Вона сприяє збільшенню важливих імунних клітин - Т-лімфоцитів, а також необхідна для утворення оксиду азоту (NO), який регулює роботу ендотелію (клітин внутрішнього шару) судин, та необхідний для роботи макрофагів - клітин крові, які поглинають всі чужерідні або шкідливі для організму частинки, включно з вірусами.

Аргінін є в яйцях (варимо так, щоб жовток залишився рідким), арахісі (арахісове масло), кедрових та волоських горіхах, фундуку, мигдалі, горосі лущеному, молочних продуктах (сир Пармезан), м'ясі (більше курячому), рибі, морепродуктах.

Іншою важливою амінокислотою, яку імунні клітини використовують в якості джерела енергії, є глутамін. Глутамін підсилює бактерицидну функцію нейтрофілів (різновиду лейкоцитів), які беруть участь у захисних реакціях організму при різних інфекціях, і вірусних зокрема.

Багато глутаміну є в бульйоні. Буквально за лічені хвилини амінокислота засвоюється і дає швидку підтримку для імунних клітин.

Засвоюваність бульйону майже 100%, не вимагає витрат енергії, на відміну від шматка м'яса

Засвоюваність бульйону майже 100%, не вимагає витрат енергії, на відміну від шматка м'яса, яке потрібно прожувати, обробити ферментами, "подрібнити" до амінокислот і після цього засвоїти.

Особливо цінним бульйон є у раціоні дітей, підлітків і людей старшого віку, а також для тих, хто має хронічні захворювання, ослаблений.

Правильно приготовлений бульйон - це невеличка кількість м'яса (курятина, індичка, в принципі - будь-якого, бажано домашнього, але і магазинне підійде), порізаного на шматочки, залитого холодною водою і відвареного до м'якості.

Приблизно на 2 літри води м'яса — розміром із яблуко.

М'ясо може бути будь-яке, з кістками, якщо курка - то із шкірою, годяться всі частини тушки.

Бульйон має бути прозорим із невеликою кількістю жиру на поверхні

Бульйон має бути прозорим із невеликою кількістю жиру на поверхні. Якщо бульйон жирний, його треба остудити і жир з поверхні зняти.

Після цього у бульйон додають різні овочі (морква, корінь петрушки, селери тощо - все, що душа забажає і варять до хрумкої м'якості.

Якщо птиця магазинна — першу воду злити.

Можна бульйон вживати в якості дієтичного напою, наливати в чашку, посипавши зеленню. Можна зварити з крупою, наприклад, перловою. Приготувати з овочами, а потім збити в суп-пюре або зварити кашу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі