За притягнення невинного до кримінальної відповідальності вибачення замало

Правоохоронці мають відшкодувати шкоду

Якщо слідчий або прокурор спочатку повідомили особі про підозру, потім провели досудове слідство і направили справу до суду з обвинувальним актом, а суд виправдав особу, скажімо, по справі вбивства Шеремета чи по інших справах, то, окрім вибачень правоохоронців треба ставити питання про їхню кримінальну відповідальність за притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Більше того, виправдувальний вирок є підставою для відшкодування державою виправданій особі майнової та моральної шкоди завданої незаконними діями слідчого та прокурора. Про це написано у Законі "Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду".

Виправдувальний вирок є підставою для відшкодування державою виправданій особі майнової та моральної шкоди завданої незаконними діями слідчого та прокурора

Звісно, було б справедливо стягувати ці гроші не з бюджету держави, а з тих, хто незаконно притягав до кримінальної відповідальності. Бо суми там немаленькі.

Скажімо, у 2018 році Верховний суд залишив без змін рішення Апеляційного суду, за яким держава повинна була компенсувати потерпілій 500 тисяч гривень за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності, адже ця жінка була виправдана Дніпровським судом м. Києва після багаторічного слідства щодо неї. Є подібні рішення і зі значно більшою сумою відшкодувань.

Цей текст зовсім не про причетність чи непричетність підозрюваних у справі Шеремета до його вбивства. Я нічого не стверджую і не заперечую, а чекаю на результати розслідування та суду, як і всі ви. Цей текст про те, що у разі виправдувального вироку - у будь якій справі - необхідно ставити питання про незаконність притягнення до кримінальної відповідальності правоохоронцями та про відшкодування шкоди. Тобто одного вибачення за законом замало.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі