80% дітей мають залежність від інтернету

Проводять в смартфонах до 10 годин на добу

Сьогодні день безпеки в інтернеті. Гадаю, це чудовий привід нагадати, що ми живемо зовсім в іншому світі, ніж жили 20 років тому.

Людство проводить в мережі все більше часу. Тому сюди – в інтернет, крім котиків та кумедних мемів, перетягнулась і злочинність. До того ж – вся, що існувала у реальному світі. Навіть фізична – від доведення до самогубства до визначення місця перебування потенційної жертви.

Та як на мене, найпоширеніша проблема безпеки, яка виникає у мережі, – це залежність. Найпоширеніша, бо нею уражені майже всі діти. Вже сьогодні у 80% дітей помірна залежність. У 10% залежність – критична. Переважна частина дітей проводять в смартфонах від 6 до 10 годин на добу.

В інтернет, крім котиків та кумедних мемів, перетягнулась і злочинність

Соціальні мережі стають частиною нашого життя. Без них складно уявити соціальну активність. Але, це палка з двома кінцями. Будь-що у великих дозах перетворюється на отруту. Клаптикове світосприйняття, складність розуміння великого об'єму матеріалу, проблеми з логікою, спілкуванням з іншими людьми, особливо за межами екрану, – це все наслідки інтернет-залежності.

Можете відбирати гаджети, але це не вирішить проблеми. Це так само як забрати у дитини 20 років тому вулицю. Хочеш не хочеш, а ти все одно на неї повертається. Тому, щоб діти не були залежними не варто починати з негативу. Просто зробіть три речі: приклад, увага і заміщення.

Приклад. Не хочете, щоб діти проводили багато часу в мережі – не "зависайте" в ній самі. Дитина несвідомо копіює своїх батьків, грає в "дорослих", тобто в ті ж ролі, що старше покоління. У тому числі й в "зависання в інтернеті", І перед тим, як боротись з залежністю в дитини, подумайте чи немає залежності у вас?

Не хочете, щоб діти проводили багато часу в мережі – не "зависайте" в ній самі

Увага. Сучасні діти – "продукт" уже "цифрових" батьків. Тобто тих, які й самі зростали в епоху становлення та поширення гаджетів. І ці ж батьки, щоб полегшити собі процес виховання, не задумуючись давали планшети/телефони дитині. У нас з'явилось ціле покоління, виховане інтернетом. Щоб не було залежності – проводьте самі час з дитиною. До речі, цей метод "лікує" залежність як у дітей, так і у дорослих.

Заміщення. Дитина може не знати інших видів активності, крім зависання у мережі. І щоб дитина не була залежною, щоб її не тягнуло назад в мережу, їй має бути цікаво офлайн. Тому найкращий вихід – це знайти дитині цікаве заняття. До того ж не лише віддати на гурток. А, наприклад, провести час разом з батьками. Тоді можна відразу убити двох зайців.

Роль інтернету зростатиме. Наше завдання не обмежити це зростання, а створити правила поведінки у ньому. Як свого часу для зростаючої чисельності авто створили правила дорожнього руху.

Богдан Петренко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі