Діти роблять безліч спроб поговорити про секс. Але дорослі все руйнують

Про презерватив, реакцію батьків і скандали

Це був соціальний проєкт старшокласниць. Ми їздили по школах і проводили лекції для 5-8 класів про менструацію і дорослішання.

І ось на одній з лекцій шестикласник став випрошувати у мене презерватив. І я подарувала, мені не шкода. Його щастю не було меж.

А далі хлопчик прийшов додому похвалитися батькам своїм скарбом. І замість того, щоб почати розмову про безпеку, контрацепцію, батьки влаштували скандал.

"Де ти взяв цю гидоту? Я кого питаю?"

Хлопчик відразу закрився, розплакався, і щоб захистити себе, сказав: "Це нам в школі роздавали, я тут ні до чого!". І праведний гнів батьки перенаправили з дитини на школу. Скандал дійшов до міського відділу освіти. Мені теж дісталося.

Поки ми не скажемо, що це "фу", "жах" і "гидота", для дитини - це просто інформація без емоційного забарвлення

І я розумію, що питання з презервативами для цього хлопчика, швидше за все, закрите. Мені хочеться вірити, що він буде сильніший за обставини і розумніший за батьків, і не проігнорує "гумку" під час першого і 101 сексу. Але впевненості в цьому немає.

Бо наша реакція як батьків на відверті сцени у фільмах, матюки, людей з інвалідністю або зайвою вагою, є визначальною. Поки ми не скажемо, що це "фу", "жах" і "гидота", для дитини - це просто інформація без емоційного забарвлення.

Або. Підійшла до мене семикласниця. Каже, хочу з мамою говорити на ці теми - і про місячні, і про дорослішання, задавати всі питання. Як почати?

Я так зраділа! Адже зазвичай прохання підлітків звучать інакше: "Передайте батькам, щоб не приставали з бесідами про секс. Нам неприємно".

Відразу їй п'ять варіантів початку розмови видала. А вона: "Пробувала, не вийшло! Подружки показали порно, я до мами з питаннями, а вона вилаяла і пригрозила відібрати телефон".

Подружки показали порно, я до мами з питаннями, а вона вилаяла і пригрозила відібрати телефон

І я знову без сил. Діти роблять стільки спроб поговорити на важливі теми. Але ми - дорослі - самі руйнуємо той крихітний місток комунікації, який так трепетно будують дитячі руки.

Так що так - секс-освіта дітей починається з секс-просвіти для дорослих. Інакше толку не буде.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі