Нові еліти наступили на ті самі граблі, якими перемогли попередників

Інформація про зарплати і премії спричинила психологічний перелом

Старі політичні еліти були не найкращими й не найвідбірнішими, а нові - просто не встигають дозріти.

Початок 2020 року став дуже буремним і драматичним як для світової, так і для української політики. Я ще 3 січня "напророкував", що нова близькосхідна криза не може не зачепити й Україну.

Ні, не тому що ми теж близькосхідна країна (ми усе ж таки живемо в Європі), а тому, що у сучасному світі "де тонко - там і рветься". А у нас усе дуже тонко у соціальному прошарку політичної еліти.

У сучасному світі "де тонко - там і рветься". А у нас усе дуже тонко у соціальному прошарку політичної еліти

Уся увага зараз була прикута до кризи, спровокованої збиттям українського Боїнга й неадекватної реакції політичного керівництва, яке і до і після події відпочивало від виконання безпосередніх обов'язків.

Кажуть, що й держсекретар США Майк Помпео, телефонував Володимиру Зеленському в Оман із запитанням, як він там опинився. В акурат перед самим знищенням іранського генерала Сулеймані. Не дивно, що після цього Зеленському довелося публічно звертатися до західних партнерів за "доказами" збиття іранцями літака МАУ. Це стало фактичним зізнанням у тому, що вони припинили ділитися з владою України розвідувальною інформацією.

Отже, це було зовнішньополітичне і безпекове банкрутство нових еліт. Але це лише частина психологічного перелому січня-2020, бо починається і внутрішньополітичне банкрутство.

Старі еліти дуже часто піддавалися на вимоги Заходу, але одна стала фатальною для них. Із запровадженням в Україні електронного декларування посадових осіб українські виборці усвідомили усю глибину соціально-економічної прірви між ними й тими, кого вони обирають.

Фактично це делегітимізувало увесь правлячий клас України (бо "усі ж однакові"), розірвало вертикальний зв'язок в українському соціумі, а отже, зруйнувало саму інтегрованість суспільства. Немає довіри - немає нічого.

І навіть фактор зовнішньої загрози і війни вже не стримував. Вибори 2019 року - це колективна поразка старих еліт, змінили всіх.

Відтепер соціологи можуть знову починати фіксувати значне падіння довіри до представників нової влади

Але є одне але. 2020 рік розпочався з того ж самого - оприлюднення інформації про зарплати і премії уже абсолютно нових посадовців. Нові еліти наступили на ті самі граблі, якими перемогли попередників.

Я стверджую, що відтепер соціологи можуть знову починати фіксувати значне падіння довіри до представників нової влади. Бо настає той психологічний перелом.

А країна тим часом гостро потребує не старих чи нових політиків, а компетентного управління. І у 2020 році, можливо, як ніколи раніше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі