США можуть запізнитися із санкціями проти російських газопроводів

Газпром не зміг позбавити Україну транзиту

Конгрес США 17 грудня затвердив санкції проти будівництва російських газопроводів "Північного потоку-2" та "Турецького потоку". Для їх офіційного запровадження законопроект ще має підписати президент Дональд Трамп.

Американські санкції важливі, але можуть запізнитися. Після підпису Трампа Держдепартамент США протягом 60 днів має подати список причетних до будівництва компаній. Далі у них буде 30 днів на згортання робіт. До офіційного введення санкцій компанії мають три місяці. Можуть встигнути добудувати газопровід. Тоді санкції втратять сенс.

До офіційного введення санкцій компанії мають три місяці. Можуть встигнути добудувати газопровід

Ми роками говорили, що і Сполучені Штати, і європейські країни мають можливість зупинити "Північний потік-2". Росія не має технологій для його будівництва. Газопровід будують західні компанії. Приміром у будівництві "Північного потоку-2" задіяна швейцарська компанія Allseas Group. Вона єдина в світі володіє технологією прокладання труб на такій глибині. Керченський міст РФ також не побудувала б без західних компаній. Завершити проект допомогла авантюра із використанням технологій Siemens, на що потім вирішили закрити очі.

Боротьба навколо санкції проти "Північного потоку-2" у США йшла довго. І їхні прихильники в американському істеблішменті були завжди у більшості. І Трамп був опонентом будівництва газопроводу. Але, очевидно, переважали інші мотиви – не псувати остаточно стосунки з Росією. А найголовніше – не псувати вже занадто загострені стосунки з Німеччиною.

Чим менше російського газу буде в Європі – тим більше буде американського

Тепер, коли США входять у передвиборчий період всі ці мотиви стають другорядними. На перше місце виходить захист національних інтересів. Чим менше російського газу буде в Європі – тим більше буде американського. Поза тим, немає підстав вважати, що Дональд Трамп, принаймні до закінчення свого президентства першого терміну, домовиться про щось суттєве із Володимиром Путіним. Тому немає сенсу робити ці санкції обережнішими, ніж вони є.

Будівництво російських газопроводів від початку було не економічним, а політичним рішенням. Перед Газпромом стояло завдання - позбавити Україну транзиту російського газу. Він не впорався. "Північний потік-2" не вдалося добудувати до закінчення контракту на транзит українською газотранспортною системою – до 31 грудня 2019-го. Коли його добудують, він діятиме за Газовою директивою Євросоюзу. Використовувати газопровід можна буде лише на половину потужності. Без української ГТС не обійтися. Поки Газпром не розуміє, які обсяги транзиту йому потрібні. Тому росіяни зацікавлені у тимчасовому контракті. Коли все остаточно підрахують захочуть нових перемовин. Це не кінець історії. Тепер політичні мотиви, переплітаються із економічними.

Росіяни зацікавлені у тимчасовому контракті

Ще одне принципове питання – якщо, наприклад, через війну Росії з Україною, не вдасться прокачувати необхідні обсяги газу українською ГТС, чи витримає ці додаткові обсяги альтернативна система постачання. Вся. Включаючи "Північний потік-1", "Північний потік-2", "Турецький потік" і білоруську ГТС.

Віталій Портников, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі