Уряд Гончарука має серйозні проблеми

Втрачає підтримку швидше, ніж попередники

Зараз багато порівнюють між сьогодні і п'ять років тому. Порівнюють здебільшого перші місяці на посаді Порошенка і Зеленського.

Будь-які порівняння на користь Порошенка Зе-прихильники можуть пояснити тим, що тоді була гаряча фаза війни, зовсім інші сподівання на верховного головнокомандувача і таке інше.

Але окрім безпеки є інша базова потреба людей - поїсти. А поїсти і бути в теплі люди хочуть однаково за будь-якого стану безпеки. І тут ми можемо взяти до уваги порівняння Кабміну Яценюка і уряду Гончарука. Саме уряд відповідає за тепло і за поїсти. Комітет виборців України представив порівняння двох урядів за критеріями продуктивності. Порівняння так само на користь першого.

Я візьму ще один важливий показник. Показник ставлення і схвалення дій уряду суспільством. Разом із падінням позитивного ставлення до Зеленського цей показник падає і в прем'єра Гончарука. Негативне ставлення до Гончарука з вересня по листопад потроїлося - з 9% до 25%.

Негативне ставлення до Гончарука з вересня по листопад потроїлося - з 9% до 25%

Тепер беремо дані Центру Разумкова за грудень 2014 і березень 2015 року. Це три місяці роботи тодішнього коаліційного уряду. Кількість тих, хто не підтримує діяльності Яценюка збільшилася за цей період лише з 45% до 57%. Підтримка дій уряду Яценюка за три місяці знизилася лише з 44% до 36%. Показник схвалення дій уряду Гончарука тільки за останніх півтора місяці скотився з 51% до 37%.

Динаміка очевидна: уряд Гончарука втрачає підтримку швидше, аніж це було з урядом після виборів 2014 року. Врахуйте, що ще не було зими. Зважте й на те, що Гончарук отримав країну в зовсім іншому стані, аніж Яценюк. Це м'яко кажучи.

З огляду на те, що електорат Зеленського сильно соціально зорієнтований, це тривожні дзвіночки.

Це особливо важливо на фоні майбутніх поступок Кремлю. Ці поступки могла б хоч якось компенсувати ефективна робота уряду та довіра до прем'єра - коли "їжа" для якоїсь частини виборців Зеленського компенсувала б капітуляцію. Але й з цим, як бачимо, вже серйозні проблеми.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі