Схожої на погрозу фрази держдіячу достатньо для кримінальної відповідальності

Що повинно довести слідство у діях нардепа Софії Федини

Слідчі ДБР вже направили до Генпрокуратури проект підозри щодо погрози вбивством президенту, яку ДБР побачило у діях нардепа Софії Федини та Марусі Звіробій.

Також вже направлено до прокуратури проект подання про згоду ВР на притягнення нардепа Федини до кримінальної відповідальності.

Для тих, у кого закралась думка - а де ж у тому відео була реальна погроза і невже хтось сприйняв це серйозно - пояснюю, чим ви всі відрізняєтесь від державних діячів.

Якщо б це вам - простій людині - погрожували, то, дійсно, для кримінальної відповідальності у тому відео підстав не було. У випадку зі звичайною людиною потрібно довести, що були реальні підстави побоюватись здійснення цієї погрози.

Тобто, просто кинута на емоціях фраза: "Я тебе вб'ю чи всі сусіди давно мріють, щоб ти підірвався на гранаті" - не буде підставою для кримінальної відповідальності.

А от у випадку з державними діячами все геть інакше. Для кримінальної відповідальності достатньо вимовити у серцях фразу, схожу на погрозу державному діячу і донести у будь-який спосіб цю "погрозу" самому державному діячу.

І ось тут починається найцікавіше. Що повинно довести слідство?

- Чи була у автора слів, схожих на погрозу, мета - донести ці слова до президента. Чи це, скажімо, власний піар заради "лайків"?

Чи можна вважати акаунт будь якого користувача соцмережі інструментом донесення погроз президенту особисто?

- Чи можна вважати акаунт будь якого користувача соцмережі інструментом донесення погроз президенту особисто? Він же не читає і не дивиться акаунти всіх без винятку українців.

- Чи вважається "донесенням погрози до президента", коли це йому переповіли треті особи?

- Ну і про лінгвістичну експертизу я вже говорила і писала. Це теж необхідно робити в рамках слідства, аби точно встановити, чи була у тих словах саме погроза.

Щоб ви не потрапили у халепу перелічую вам всіх, кого Кримінальний кодекс відносить до державних діячів і кому не можна погрожувати навіть без наміру реалізувати погрозу:

- президент України,

- голова Верховної Ради України,

- народні депутати,

- прем'єр-міністр України,

- міністри,

- судді Конституційного, Верховного чи вищих спеціалізованих судів України,

- генеральний прокурор України,

- уповноважений Верховної Ради України з прав людини, голова Рахункової палати,

- голова Національного банку України,

- керівники політичних партій України, їх близькі родичі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі