Ризикуємо втратити 10 млрд грн з держбюджету

МВФ не буде довіряти владі, яка не може знайти управу на олігархів

Вся Україна затамувала подих в очікуванні знижок з нагоди чорної п'ятниці. У той час, коли нас чекає не менш важливий день – 19 грудня. Тоді відбудеться засідання Шостого апеляційного адмінсуду щодо справи ПриватБанку.

Зв'язок між справою банку і отриманням чергового траншу від МВФ більш ніж зрозумілий. Головна причина, чому фонд відкочується назад - ситуація з поверненням фінустанови Коломойському. А на фоні останніх заяв олігарха про те, що він це зробить і МВФ про це знає, а Україні взагалі потрібно відмовитись від грошей фонду і звернутися за допомогою до Росії, це стає більш ніж очевидним.

МВФ не хоче і не буде довіряти владі, яка не може знайти управу на олігархів-боржників.

МВФ не хоче і не буде давати транш країні, керівництво якої не дотримує свого слова.

МВФ не хоче і не буде витрачатися на те, де відсутні будь-які адекватні гарантії, а натомість процвітає олігархізм і корупція.

МВФ не хоче і не буде витрачатися на те, де відсутні будь-які адекватні гарантії, а натомість процвітає олігархізм і корупція

Поряд із цим ще одне важливе питання - чи буде реприватизація Укртелекому? Якщо зорі складуться на користь Коломойського, то і про МВФ, і про Укртелеком можна буде спокійно забути. Тому що якщо грошей в державі не було, то після цього вони і не з'являться.

А велика приватизація на кілька тисяч підприємств, не зможе перекрити так званої великої реприватизації одного підприємства, котра по об'єму фінансового ресурсу не поступається тисячам тих, котрі хочуть продати.

Але все-таки якщо ми отримаємо цей транш, то наступного року ситуацію з Укртелекомом цілком ймовірно може чекати "зелене світло".

Реприватизувати підприємство хоче уряд. Мотив чиновників зрозумілий — це класна кормушка, через яку можна виводити державні гроші. Зараз скажуть: "Дивіться, яке стратегічне підприємство. Ми його повернемо". А потім використовуватимуть, як свого часу Укрзалізницю, до приходу поляків. Коли воно було збиткове — мінус 10 мільярдів гривень, мінус 5 мільярдів. Це все покривалося, гроші виводилися через якісь компанії. Тому і була корупційна суперкормушка, через яку чиновники могли собі заробляти дуже серйозні гроші.

За продані кілька тисяч підприємств хочуть виручити 12 мільярдів. А за Укртелеком хочуть віддати з держбюджету — 10

За продані кілька тисяч підприємств хочуть виручити 12 мільярдів. А за Укртелеком хочуть віддати з держбюджету — 10. Тобто продаємо кілька тисяч підприємств, за рахунок чого повертаємо одне. Це вже виглядає з певним корупційним ухилом. Мотиви тут явно не реформаторські і не технократичні. Схоже на схему, ніж бажання повернути щось дуже важливе для держави.

Ризикуємо втратити 10 мільярдів гривень з держбюджету, які повернуться у кишені олігархів. І звідки тепер будуть забирати в людей гроші, щоб залатати цю дірку в бюджеті – з дотацій на медицину, оборону чи з пенсій, ніхто, на жаль, не знає.

Так це буде чи ні, побачимо 19 грудня. To be or not to be, як кажуть.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі