Антимайдан – унікальний винахід Партії регіонів. У Зеленського його не буде

Його боротьба з власним народом триватиме значно менше

Шість років тому почалася Революція гідності. Паралелі між тоді і зараз лежать на поверхні.

Пункт перший - рейтинги. Станом на осінь 2013 року Янукович і Партія регіонів все ще залишалися лідерами електоральних симпатій (це вже після трьох років авторитарного "бульдозера": з "віджимами", зухвалими "смотрящими" і демонстративним адмінресурсом). Впевненість "донецьких" у власній непохитності явно відчувалася.

Пункт другий - парламент. Партія регіонів хоч не мала такої кількості мандатів, однак так само контролювала Верховну Раду. Попри численнішу, значно впевненішу і яскравішу, аніж зараз, парламентську опозицію.

Пункт третій - уряд. Янукович також без погоджень з парламентом призначив і мав абсолютно контрольований Кабмін.

Пункт четвертий - фішечки. І з цим у "донецьких" все було дуже навіть нічого. Чого тільки варте Євро-2012. А ще марафет по всіх великих містах, аеропорти з новими терміналами. Ну і стабільна гривня. Окрема ексклюзивна фішечка для західняків: чудова траса Київ-Чоп. І багато чого іншого.

Пункт п'ятий - зневіра серед нашого люду. Тоді повсюди так само говорили: "після розчарування помаранчевою революцією ніхто й ніколи більше на Майдан не вийде", "патріоти в меншості, переважає сіра маса", "донецькі прийшли надовго".

Можна знайти ще кілька крупних обставин для коректного порівняння тоді і зараз. Є однак одне величезне але.

"Донецькі" цілеспрямовано йшли до своєї мети цілісним кланом майже два десятиліття

Команда "донецьких" хоч і складалася з конкуруючих середовищ, але загалом це було справжнє і круте організоване злочинне угруповання. Загартоване у бандитських "стрєлках", обтерте у владних кабінетах, насичене досвідченими бюрократами, бізнесменами, червоними директорами і спроможними виконавцями. То була неймовірна потуга у порівнянні із сьогоднішніми "зальотними". "Донецькі" цілеспрямовано йшли до своєї мети цілісним кланом майже два десятиліття. На цьому шляху постійно нарощували м'язи і вдосконалювалися. Після приходу на олімп вони цементували свій режим значно надійніше, бо брали владу на довгі десятиліття. Тільки такі "донецькі" могли витримати виснажливе позиційне протистояння з українським народом упродовж довгих трьох місяців.

Тож якщо Зеленський ризикне, мій прогноз для нього набагато песимістичніший. Його боротьба з власним народом триватиме значно менше. Про всяк випадок йому варто розуміти, що антимайдан - це унікальний винахід Партії регіонів. У Зеленського його не буде.

І ще. Зеленський помилково вважає, що йому дісталася втомлена війною країна. Насправді війна загартувала Україну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі