Джек Ма – цікавий бізнесмен, але наслідувати приклад Китаю Україні не треба

Більшу увагу має привертати європейська, американська модель бізнесу

Найбагатший китайський бізнесмен, засновник компанії Alibaba Group Джек Ма прилітав в Україну. Виступав на міжнародному економічному форумі, у якому брав участь президент Володимир Зеленський. А прем'єр-міністр Олексій Гончарук зробив селфі з китайським гостем.

Джек Ма — бізнесмен глобального масштабу, який створює продукт супергігантських розмірів, заточений на інноваціях. Але не можна сказати, що він повністю відділений від влади. Бізнес, який розвивається у Китаї, особливо великі, чи це будівництво чи ті ж інновації, інтернет, все рівно зав'язаний на владу. Насправді, Джек Ма, м'яко кажучи, дуже добрий друг китайського уряду. У них модель навіть жорсткіша, ніж у Південної Кореї, де правлять олігархічні сім'ї. Тобто великий бізнес — це вже як частина влади. Тому китайський приклад не найкращий для України, з точки зору наслідування.

Але дуже цікавий з точки зору глобалізації бізнесу. Коли з'являються не тільки бренди компаній, але і самі люди-бренди, які просувають власні країни. Як це робить Джек Ма. Його головний меседж - "не страшно робити помилки, помилки — найкращий вчитель, з них потрібно робити важливі висновки". Сам мав багато невдач, але тим не менше став успішним.

Нам треба не один Джек Ма, а 40 мільйонів

Україні більш цікавою має бути європейська чи американська модель бізнесу. Коли малий і середній бізнес може більше стати на ноги, розвиватися, брати ініціативу на себе. Нам треба не один Джек Ма, а 40 мільйонів.

Для цього влада має перестати бути антипідприємницькою. Бо ті закони, які ухвалювали останні 2 місяці - ФОПи страждають. В цей час олігархи почуваються дуже круто. Потрібна дійсно справжня лібералізація, дебюрократизація законодавства. Щоб бізнес був у центрі прийняття державних рішень, а не навпаки. Коли голодний чиновник чи силовик цей бізнес знищує, намагаючись назбирати на чергову дачу у Монако.

Треба відділяти владу від бізнесу. Щоб у суспільстві був консенсус — влада не є частиною бізнесу, а той — влади. І на владі заробляти не можна. А тих, хто порушує цей консенсус, жорстко карати. Самим чиновникам, щоб у них не було спокус, давати високі зарплати. Тоді цінуватимуть заробіток, а не можливості щось вкрасти.

Замість того, щоб дійсно домовлятися про якісь конкретні речі, для влади головна задача — зробити селфі

Надія, що отримаємо антиолігархічний уряд, себе не виправдала. Він дуже квотний. Хоча шанс у команди Зеленського, роз'єднати бізнес і владу, був. Поки бачимо зв'язок з Коломойським, Хорошковським. Коломойському потрібні фінансові потоки, а Зеленському — медіаресурс. Президенту насправді треба відмежуватися від олігарха, але чи зможе він?

Офіс президента, прем'єр-міністр поводять себе, як діти в інстаграмі. Ловлять чергову відому "цяцьку", з нею фотографуються. Кожен місяць приїжджає якийсь зірковий VIP, з яким вони намагаються сфотографуватися. Як Том Круз. Замість того, щоб дійсно домовлятися про якісь конкретні речі, для влади головна задача — зробити селфі. Виглядає дешево, низько і непрофесійно.

Микола Давидюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі