Коли говорите з підлітками про секс, не повчайте їх

Будьте коректними та делікатними

Як почати розмову про тіло, безпеку, межі, секс із підлітком?

Якщо така розмова відбулася в 4-8 років, коли дитина з відкритим ротом була готова слухати розповіді батьків на будь-які теми, то і в пубертаті буде набагато простіше. Але що робити, якщо цей момент втратили?

Для тих, хто поважає чужу думку, коректно відстоює своє, не принижуючи співрозмовника, готовий шукати компроміси і не тиснути, ці поради можуть допомогти.

Шукайте привід, щоб обговорювати різні ситуації.

Побачили в новинах сюжет (булінг, шахраї в інтернеті, підліткова вагітність, секстинг), щось трапилося в школі, місті, країні - обговоріть. Запитайте: як ти думаєш, а як можна було б уникнути цієї ситуації? А яким правилам варто слідувати, щоб не потрапити в таку ситуацію? А що б ти зробив(ла) в такому випадку?

Якщо розумієте, що з дитиною не вийде така бесіда, обговорюйте ці теми з чоловіком/дружиною, мамою, подругою/другом, сестрою/братом. З вашого діалогу підліток робитиме висновки і мотатиме на вус.

Запропонуйте доньці чи сину спілкування онлайн.

Іноді підліткам простіше спілкуватися на інтимні теми з батьками не віч-на-віч, а в месенджерах або поштою

Іноді підліткам простіше спілкуватися на інтимні теми з батьками не віч-на-віч, а в месенджерах або поштою. Запропонуйте цю ідею або напишіть листа першими. Розкажіть про свій досвід: звідки ви черпали інформацію, що вас цікавило в цьому віці, яких знань не вистачало і що б ви хотіли змінити, якби це було можливо.

Книги, сайти, відео, лекції.

Запропонуйте інформацію в комфортному для підлітків форматі. Скажіть, що зараз основне джерело інформації про секс, як для молоді, так і для дорослих, - це порно. І вам би хотілося, щоб у нього/неї була альтернатива. І ви готові купувати літературу, допомагати шукати грамотні статті на будь-які теми. І самі не проти розвиватися і вдосконалюватися в цій темі разом зі своїм підлітком.

Не повчайте, не користуйтеся позицію зверху, будьте дуже коректними, делікатними, говоріть з позиції любові і рівності, визнайте свої помилки, розповідайте про свої прогалини в цій темі. І нехай все вийде!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі