Свобода слова – це не говорити все, що хочеш

Були погрози президенту чи ні?

Погроза президенту вбивством є кримінально караною.

Але для того, щоб точно відповісти, чи була погроза вбивством у відеоролику двох жінок, одна з яких народний депутат, потрібно проводити лінгвістичну експертизу.

Чому? Якщо ви прослухаєте уважно весь ролик, а не вирвані з контексту уривки, тоді помітите, що в словах жінки не депутата є констатація того, що люди, на її думку, хочуть зробити з президентом. Чи є в такому формулюванні погроза - повинні визначати експерти-лінгвісти.

Що ж до слів жінки-депутата, то в них більш очевидний натяк на можливу погрозу, але то не пряма погроза, а все ж таки натяк.

Пряма і очевидна погроза це - "я тебе вб'ю". А якщо це - "будь обережним, там може вибухнути граната" - тоді ще треба доводити, що це саме погроза вбивством.

Пряма і очевидна погроза це - "я тебе вб'ю". А якщо це - "будь обережним, там може вибухнути граната" - тоді ще треба доводити, що це саме погроза вбивством

Ну і щодо депутата, давайте не забувати, що недоторканність на сьогодні з них не знята. Тому, для притягнення до кримінальної відповідальності потрібна згода Верховної Ради. І це правило поширюватиметься на всі злочини, вчинені депутатами цього скликання до дня, з якого буде знята недоторканність.

Таким чином, висловлювання в даному ролику є підставою для відкриття кримінального провадження і розслідування, але чи була справді погроза вбивством президенту, можна буде відповісти в процесі розслідування та після проведення лінгвістичної експертизи.

Тепер трохи про те, що ж говорить Кримінальний кодекс про погрозу вбивством щодо президента.

В Кримінальному кодексі України відповідальність за погрозу вбивством встановлюється різними статтями. Все залежить від того, кому погрожували.

Якщо погрожують звичайній людині, тоді це ст. 129 ККУ і тоді має значення, як ці погрози сприймає потерпіла особа.

А от якщо погрожують вбивством президенту, тоді це ст. 346 ККУ і для кваліфікації дій за цією статтею вже не має значення, як це сприйняв президент - повірив у реальність погроз чи ні. Погроза вбивством президенту України полягає у залякуванні і вважається завершеною з моменту, коли погроза була доведена до відома президента.

Словами можна вчинити чимало злочинів і треба це розуміти

Залякування може здійснюватись усно, письмово, жестами, демонстрацією зброї і, власне, шляхом відео звернення.

Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

Це я пишу для того, щоб люди усвідомлювали, що свобода слова - це не говорити все, що хочеш. Словами можна вчинити чимало злочинів і треба це розуміти.

Маргінальність нашої політики і політиків є прямим наслідком масового знищення української інтелігенції за часів Сталіна. На жаль, соціальна верства культурних та освічених людей, що мають таких самих батьків та дідів, з тих пір ще не відновилась.

Добре, що я в силу професії, розумію фєню і субкультуру гопників, це дає можливість не втрачати сенс того, що відбувається.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі