Потрібно готуватися до губернаторопаду

Ключова історія в будь-якому якісному призначенні – якісний конкурс

Вчора голова Київської області Михайло Бно-Айріян подав у відставку. Я не знаю справжніх причин, але у мене немає жодних сумнівів у його порядності.

Зрештою, я вам прямо скажу – ніякі нові схеми не можливо збудувати за 100 днів, а старі очолити ще складніше, оскільки вони були зав'язані на минулу владу.

Разом з цим, я переконаний, що це тільки початок губернаторопаду. Як казав президент: "Губернатори – це моя проблема". В цьому контексті є смисл обговорити питання, а як власне треба призначати керівників ОДА, та й в принципі РДА, і як їм бути ефективними.

За складністю керівник області значно вище за рівень міністра. Фактично, це прем'єр – в мініатюрі

Справа в тому, що за складністю керівник області, на мою думку, значно вище за рівень міністра. Фактично, це прем'єр – в мініатюрі, який відповідає за всі сфери. Тому і команда, і рівень кадрів має бути відповідними. В цьому і є проблема, адже мало хто з призначених на цю посаду усвідомлює цей масштаб, а тому неминуче потрапляє в ситуацію непідготовленості, браку знань, кадрів і рішень.

Взагалі, треба завершити децентралізацію і передати можливість областям формувати виконкоми, а нагляд довірити – префекту. Втім, поки це нереалізовано, слід обговорити можливість покращення процедури призначення голів ОДА. Ось кільки тез.

1. Ключова історія в будь-якому якісному призначенні – якісний конкурс. Безсумнівно, конкурс створює достойну конкуренцію, ліфт для сильних кандидатів, але що ще важливо – конкурс змушує кандидатів реально занурюватись в ситуацію області.

2. В рамках конкурсу кожний кандидат презентує свою програму дій по ключовим індикаторам. Система індикаторів має бути розроблена окремо. Як приклад:

- кількість нових інвестицій;

- кількість нових робочих місць;

- витрати на розвиток інфраструктури;

- кількість нових збудованих об'єктів;

- загальна задоволеність і відчуття змін мешканцями області.

3. Конкурсна комісія рекомендує до трьох кандидатур на ухвалення в Офіс президента.

Конкурсна комісія рекомендує до трьох кандидатур на ухвалення в Офіс президента

Такий конкурс має багатий мультиплікативний ефект. Неважливо з якої області ви родом, важливо, що для участі у конкурсі, вам треба буде реально в неї зануритись. Більше того, вам ще доведеться аналізувати купу досвідів і кейсів досягнень цих індикаторів. Можливо ви навіть будете залучати серйозних консультантів для цієї роботи. Після такого ви не будете витрачати місяці на посаді, тільки щоб розібратись де ви. Також і бюрократія не зможе вас дурачити на повну.

І ще один бонус для президента від цієї схеми. Через рік кожний голова ОДА доповідає за всіма індикаторами. Результат "на табло". Зрозуміла і проста система оцінки роботи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі