Не купуйте одразу те, що вам пропонують

П'ять ключових правил, як обрати фінансового радника

Як просто жили забезпечені люди раніше. Я згадую золоті часи, коли великі українські банки пропонували прибутковість на рівні 10% в доларах, й інвестиційна стратегія громадянина, у якого певним чином накопичилися грошові знаки, була абсолютно очевидною. Завітав до банку, поклав гроші на депозит і "в дамках". Жодних спеціальних знань не потрібно, розмірковувати не було про що, зважаючи на відсутність варіантів, і відповідно, запитувати поради теж не було потреби, - пише Іван Компан для NV.ua.

Процедура створення джерела пасивного доходу була простою, нехитрою і для всіх очевидною. Але епоха високих ставок у всіх розвинених країнах закінчилася в 2008 році відразу ж після фінансової кризи. Відлуння поступово докотилася і до України. Деякі банки, котрі є надійнішими, взагалі припинили відкривати депозити в іноземній валюті. Ті ж, хто не може відмовити клієнтам, пропонують просто "принизливі" відсотки на рівні 0,01%. Звичайно, чимало хто, як і раніше, шаленіє від високих ставок по депозитах в гривні, але, на мій погляд, довгострокові вкладення в національній валюті потребують мужності і залізної витримки від їх власників, з огляду на девальваційні нахили нашої грошової одиниці.

Довгострокові вкладення в національній валюті потребують мужності і залізної витримки від їх власників, з огляду на девальваційні нахили нашої грошової одиниці

Ось і штовхає злощасна доля "бідних" українців шукати інвестиційного щастя в котлованах спотворюючих міста новобудов, пітьмі банківських сейфів і блиску повільно зростаючих у ціні золотих злитків. Ті, хто є активнішим, намагаються дивитися за океан, на ринки цінних паперів, акції та облігації, але страх, найчастіше породжений незнанням, змушує відступати або довіряти свої гроші фінансовим радникам.

Як правильно обрати фінансового радника? Завдання за важливістю і ступенем впливу на ваше життя порівнюється з проектом "Як обрати хорошу дружину/чоловіка?". Порад на обидві теми забагато, проте далеко не всі з них правильні, і як показує досвід, в результаті здебільшого перемагають гормони. Проте декілька рекомендацій з приводу радників, а ось дотримуватися їх чи ні, залежить лише від вас. Зрештою розплачуватися теж доведеться вам. Отже:

1. Переконайтеся, що у радника немає конфлікту інтересів. У західному світі прийнято мати справу тільки з фідуціарними фінансовими радниками. Це розумне слово "фідуціарні" означає, що вони сертифіковані державою і їх головне і єдине завдання — надавати поради своїм клієнтам і діяти лишень задля їхніх інтересів. У нас немає інституту фідуціарних радників, тому повністю дотримуватися цього правила неможливо. Але постарайтеся простежити, щоб ваш радник не "втюхував" вам ті інвестиційні продукти, які завалялися на балансі його власної інвестиційної компанії, і яких потрібно терміново позбутися. Теоретично таким прикладом можуть стати ОВДП, коли "розумні гроші", так називаються інвестиції професійних інвесторів, побіжать від них геть, а пересічні громадяни затримаються, щоб заплатити за бенкет.

Не зв'язуйтеся з першим зустрічним, чию рекламу ви побачили в інтернеті або почули від знайомих

2. Не зв'язуйтеся з першим зустрічним, чию рекламу ви побачили в інтернеті або почули від знайомих. Як й у випадку з одруженням, не поспішайте довіряти свою долю і майно в руки першому зустрічному. Варто зустрітися, поговорити про минуле, довідатися у людей про особисте. Колись досвідчена сваха саме так і підходила до створення зразкової родини.

3. Не вибирайте консультанта не з тією спеціалізацією. Фінанси — дуже ємне поняття, і кожен визначає його по-своєму. Бухгалтер, банкір, трейдер, фахівець зі злиттів і поглинань, ваш інвестиційний консультант — це все фінансисти. Ваше непросте завдання і полягає в тому, щоб з'ясувати, який саме фінансист вам потрібен. А це, своєю чергою, багато в чому залежить від того, які цілі ви переслідуєте: ризикнути і швидко стати багатим; створити надійний пенсійний план; відмити гроші і вивести їх за кордон; може, ще щось. Завдання у кожного свої, тому і консультанта шукайте з правильною спеціалізацією.

Не соромтеся запитати про практичні досягнення та досвід

4. Не соромтеся запитати про практичні досягнення та досвід. У разі відсутності будь-якого законодавства в Україні, що регулює діяльність фінансових радників, ви не зможете попросити показати ліцензію і результати тестів, які здавав радник, щоб її отримати. Але ніщо не заважає вам запитати консультанта про його практичний досвід і результати, досягнуті в минулому. І хоча в інвестиційному світі існує приказка про те, що "попередні результати не є гарантією майбутніх", впевненість в тому, що ваш радник бодай колись домагався результатів в реальному житті, зробить ваш сон спокійнішим.

5. Обговоріть, як оплачуватимуться послуги радника і переконайтеся, що механізм справедливий і не створений спеціально для вас, щоб висмоктати побільше грошей. Якою саме має бути структура гонорару, залежить від спеціалізації радника, і тема ця настільки широка, що заслуговує окремої колонки. Головне, не купуйте відразу те, що вам пропонують. Розпитайте у Гугла і людей, які щодо цієї справи існують стандарти. Вам же певно відомо, як неприємно знаходити в шафі скелети і відчувати себе обдуреним, надто після того, як марш Мендельсона вже пролунав.

Вдалих вам інвестицій, панове!

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі