Українці відмовляються працювати з-під батога

Роботодавцям потрібно переходити на нові стандарти працевлаштування

На тлі популярної сьогодні теми про майбутню роботизацію більшості існуючих професій, розгортається боротьба за трудові ресурси між різними країнами. Україна в цій боротьбі поки що пасе задніх. Щороку втрачає все більше активних і молодих спеціалістів, які не хочуть чекати на покращення життя, що безкінечно обіцяють вітчизняні політики, а їдуть працювати та жити за кордон. Там отримують саме ті умови існування, яких вони прагнуть.

Далеко не завжди розмір зарплатні є визначальним чинником, що стимулює українців виїжджати на роботу за кордон. Не менш сильними мотиваторами є перспективи майбутнього, стабільність життя, а також умови роботи і стандарти працевлаштування.

Не завжди розмір зарплатні є визначальним чинником, що стимулює українців виїжджати на роботу за кордон

Сучасні компанії, які хочуть дійсно управляти своїм персоналом та заохочувати спеціалістів якомога довше працювати у себе в штаті, активно змінюють підходи до працевлаштування. Займаються не тільки постійним навчанням працюючих, їх соціальним розвитком, але в першу чергу дотримуються декількох стандартів, які є значною конкурентною перевагою у порівнянні з іншими роботодавцями:

1. Офіційне працевлаштування ("біла зарплата");

2. Зручне розташування підприємства, аби людина не витрачала багато часу на дорогу;

3. Самостійне планування співробітником свого робочого часу (коли це можливо);

4. Комфортне та сучасно обладнане робоче місце;

5. Дружній колектив і додаткові зручності (безкоштовні обіди, чай, кава, кімнати для спорту та відпочинку та ін.).

Розвиток творчих здібностей стане головним завданням для освітньої системи у найближчому майбутньому

Перелік можна розширити, але головна функція, яку повинні виконувати сучасні стандарти працевлаштування – надавати можливість найманому робітнику відчувати себе на роботі максимально комфортно. Завдяки цьому людина зможе розкрити свій потенціал, проявити творчі здібності та принести користь не тільки собі, але й своєму роботодавцю. Саме розвиток творчих здібностей стане головним завданням для освітньої системи у найближчому майбутньому. Саме нелінійний підхід відрізняє людину від робота.

Працювати з-під батога сьогоднішні громадяни будуть тільки в умовах загрози смерті від голоду. А це їм не загрожує. Безвізовий режим відкрив для українців Європу. За останні 2,5 роки їм сподобалися "європейські цінності", особливо у галузі працевлаштування.

Для призупинення хвилі трудової міграції з України роботодавцям потрібно переходити на нові стандарти працевлаштування українців. Ті підприємці, які цього не зрозуміють, приречені на банкрутство у найближчі роки. Робота повинна стати для українця місцем максимальної реалізації свого потенціалу. Тільки це гарантує його відданість компанії. Зараз ми стоїмо на порозі дійсно величезних змін у царині працевлаштування. Успішність у боротьбі за трудові ресурси стане визначальним показником перспективності нашої країни.

Василь Воскобойник, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі