Америка може дозволити собі втратити 5 тисяч осіб, Росія – 5 мільйонів

Путін опускає залізну завісу

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що санкцій проти Росії недостатньо. Оскільки РФ так і не залишала Донбас чи Крим. На його думку, в разі нового агресивного кроку Кремля Штати можуть застосувати "руйнівну" санкцію, а саме: виключити Росію з міжнародної фінансової системи.

SWIFT - це серйозна справа. Непрямою ознакою до розуміння серйозності є спроба створити альтернативний SWIFT, на який найближчим часом має намір перейти Іран, - пише Дмитро Орєшкін для видання "Обозреватель".

Що має відбутися, щоб таку санкцію застосовали? Перед тим як відповідати на це питання, я б зауважив, що тимчасовий повірений, умовно кажучи, посол - це все-таки не Помпео і тим більше не Трамп. Те, що він говорить, можуть багаторазово скоригувати на двох поверхах, що стоять над ним.

Це його позиція, і, напевно, така позиція Держдепу, але фінальне рішення прийматиме адміністрація президента.

Важливо не це, а те, чому про такі речі раптом став говорити посол.

Щоб це зрозуміти, треба трохи розширити контекст. Кілька днів тому відбувся саміт у Туреччині, де президенти Ірану, Туреччини та Росії обговорювали питання подальшого розвитку Сирії. Це зібрання позначило чітке рішення Путіна щодо формування альтернативного Заходу блоку - політичного, військового, цивілізаційного, культурного, фінансового.

Путін повертає Росію до радянських часів залізної завіси, коли є один блок, і йому протистоїть інший

Медведєв одночасно про щось домовляється з прем'єром Китаю. А Путін про щось домовляється з Ердоганом і Рухані.

Зрозуміло, про що мова. У Сирії будуть посилювати удари по Ідліб, збільшиться потік біженців, які бігтимуть в Європу. Таким чином, по-перше, відбувається дестабілізація європейських політичних режимів, а по-друге, посилюється військова згуртованість Росії, Сирії, Туреччини і Ірану. Бо, як не крути, виходить, що всі ці країни висять на військовій могутності Росії.

Це означає, що Путін повертає Росію до радянських часів залізної завіси, коли є один блок, і йому протистоїть інший.

Мабуть, на Заході добре розуміють, що в цьому напрямку процеси рухаються. Значить, якщо вони і будуть вводити економічні санкції, то не тільки з нагоди України, а щодо багатьох інших дій, які вчиняє Володимир Путін.

Для США і Європи Україна - лише одна з точок, де перетинаються інтереси Сходу і Заход

Для США і Європи Україна - лише одна з точок, де перетинаються інтереси Сходу і Заходу. Звичайно, це гаряча точка. Але вони перетинаються і в багатьох інших місцях, зокрема, торгівля вуглеводнями, підтримка тероризму, взаємодія або холодна війна.

Останні місяці Путін відчуває себе більш впевненіше чи чіткіше. Ця визначеність полягає в тому, що Росії з Заходом дружити не можна.

У цьому сенсі перевага України полягає в тому, що вона хоче йти на Захід. І саме тому вона стає точкою, де перетинаються цивілізаційні інтереси.

Путін поводиться жорстко, і буде поводитися ще жорсткіше, тому що у нього немає інших варіантів. Справа в тому, що вертикальна Росія, як і вертикальний Радянський Союз, програє комплексне змагання із Заходом за всіма ключовими параметрами: економіка, фінанси, культура, технології, медіа.

Америка може дозволити собі втратити 5 тисяч осіб, а Росія може дозволити собі втратити 5 мільйонів, і при цьому ще й пишатиметься

Єдине, де авторитарні режими мають перевагу або, принаймні, баланс - це силовий блок. Америка може дозволити собі втратити 5 тисяч осіб, а Росія може дозволити собі втратити 5 мільйонів, і при цьому ще й пишатиметься.

Тому Путін, вступаючи в ціннісний конфлікт із Заходом, змушений вдаватися до мілітаризму, до експансії, до спроби розчавити, ущемити, принизити ту ж Україну, або Грузію, або Прибалтику. Неважливо.

І чим жорсткіше буде проявлятися ця конфронтація - а, мабуть, вона буде, - тим більше шансів, що Захід в економічному плані, де він насправді сильніший, буде використовувати економічну зброю.

По суті, ми вже переходимо в стан холодної війни, яку ведуть не за допомогою ракет, літаків або підводних човнів, а за допомогою економічно-соціокультурного протистояння.

Переходимо в стан холодної війни, яку ведуть не за допомогою ракет, літаків або підводних човнів, а за допомогою економічно-соціокультурного протистояння

Путін там програє, тому він постійно змушений лякати, блефувати, погрожувати, що він і робить, зокрема, в Сирії.

Тому, думаю, американський посол в Україні - лише одна з карт на цьому геополітичному столі, де йде гра. З не меншою увагою і напругою в Штатах дивляться на поведінку Ірану, який бомбить Саудівську Аравію, при цьому спираючись на підтримку Росії.

Ситуація йде до погіршення, і Україна - одна із сходинок протистояння Заходу і Сходу, яке веде вниз.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі