Федеративний устрій Росії – брехня

Москва винесла урок з розпаду СРСР

Альберт Разін. Кандидат філософських наук, доцент. Член Спілки вчених Удмуртії. 10 вересня спалив себе заживо, протестуючи проти мовної політики Російської Федерації.

Торік влітку Кремль скасував обов'язкове викладання національних мов у суб'єктах федерації. Школярі в Удмуртії, Татарстані, Башкирії та інших 18 національних республіках відтепер вивчають рідну мову в тому ж обсязі, що й іноземну. Альберт Разін перед самоспаленням стояв у одиночному пікеті з плакатом, на якому були слова дагестанського поета Расула Гамзатова: "І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти!", - пише Павло Казарін для "Крим.Реалії".

Учений не перебільшував.

Кремль навряд чи дозволить комусь за межами республіки помітити цю самопожертву. Навряд чи про те, що трапилося детально розкажуть російські телеканали. Але Альберт Разін, який приніс себе в жертву своїй батьківщині, нагадав усім про те, чим Російська Федерація не є.

Всі посилання на її федеративний устрій, всі розмови про 21-у республіку в складі - звичайна брехня

Вона не є федерацією. Всі посилання на її федеративний устрій, всі розмови про 21-у республіку в складі - звичайна брехня. Всього лише спадок, який дістався Росії від Радянського Союзу. Той самий, якого Кремль тепер намагається всіма силами позбутися. Може не де-юре, але вже точно - де-факто.

Російського обивателя привчили міркувати про підступність більшовиків, "які дарували" Україні та іншим національним республікам власну державність. Мовляв, саме Володимир Ленін заклав ті внутрішні кордони, за якими 70 років по тому розпадеться Радянський Союз. Мешканця мавзолею прийнято лаяти за національну політику і оголошувати прикладом недалекоглядності.

Насправді, все навпаки.

Розпад Російської Імперії супроводжувався зростанням національної самосвідомості околиць. Все тому, що профільна політика імперії була дискримінаційною

Розпад Російської Імперії супроводжувався зростанням національної самосвідомості околиць. Все тому, що профільна політика імперії була дискримінаційною. Наприклад, з 1889 року мусульманин, який отримав диплом юриста, міг вступити в колегію адвокатів тільки після отримання спеціального дозволу міністра юстиції. У військових частинах частка шведів, німців, фінів, латишів, естонців, вірмен не повинна була перевищувати 20% від загальної кількості офіцерів. У ті ж роки встановили квоти для євреїв в університетах. Зросійщили католицькі храми Білорусі. В результаті, коли імперський кляп ослаб - почали звучати ті голоси, які Санкт-Петербург найперше намагався заглушити.

Коли більшовики почали з фрагментів відновлювати імперію - ця нова реальність дала про себе знати. Їм довелося воювати не тільки на класовому фронті - виявилося, що центральній владі протистоять ще й національні ідентичності. Ті самі, які сприйняли крах Російської Імперії як можливість для створення національних держав.

Національна політика більшовиків була лише спробою вибити грунт з-під ніг у "національних сепаратистів"

Ленін був цілком раціональний. Національна політика більшовиків була лише спробою вибити грунт з-під ніг у "національних сепаратистів". Всього лише спроба зменшити їхню базу підтримки. Мовляв, навіщо вам національна незалежність, якщо Радянський Союз готовий надати все необхідне, включаючи мову і культуру?

Більшовики не створювали національні республіки. Вони лише погодилися з їх фактичною появою на карті. Це був той необхідний компроміс, який дозволив їм утримати території, що розповзалися. На зміну унітарній імперії прийшла союзна. Нехай і чисто формально.

Втім, більшовикам вдалося лише затримати історичну логіку, але не скасувати її. 1991 рік знову запустив процеси, які в двадцяті роки були поставлені на паузу. Клей розсохся - і країна почала розповзатися по швах. Формальні межі стали фактичними. Сплячі ідентичності почали прокидатися.

І Москва зуміла винести з усього цього урок.

Відтепер Кремль послідовно вихолощує з федеративної ідеї будь-який зміст. У національних республіках залишається все менше національного

Відтепер Кремль послідовно вихолощує з федеративної ідеї будь-який зміст. У національних республіках залишається все менше національного. Так, в конституції Удмуртії може бути записано, що це "держава в складі Російської Федерації". Що удмуртськая нація реалізує право на державну владу на своїй історичній території. Що аж ніяк не заважає Москві вихолощувати суть цих фраз.

У 1926 році в республіці проживало 52% удмуртів і 43% росіян. Потім до складу Удмуртії передали ряд районів з переважанням російського населення. Додайте сюди міграцію і асиміляцію - в результаті, до 2010-го процентне співвідношення стало 62/28. Не на користь корінного народу.

Скасування обов'язкового вивчення рідної мови в школах національних республік виглядає як остаточне вирішення національного питання. Кремль цілком влаштує, якщо все регіональне розмаїття буде зведено до фольклорних ансамблів, фестивалів національної кухні і острівців національного гетто. Москва сприймає це як запобіжник на шляху повторення сценарію 1991 року. Якщо немає національних ідентичностей, то не буде і запиту на самостійну державність.

Єдине, що захищає Україну від долі Удмуртії - це її суверенітет

У своїй внутрішній політиці Кремль повторює все те, що намагається нав'язувати сусідам у зовнішній. Будь-які розмови про захист російськомовності - це всього лише крок до поглинання. Єдине, що захищає Україну від долі Удмуртії - це її суверенітет. Кордони, армія і самосвідомість. Комусь може здаватися, що битву за ідентичність уже виграли. Але це не заважає Москві вважати інакше.

Альберт Разін чітко розумів, що мова - один з базових фундаментів ідентичності. Втрата якого загрожує асиміляцією і розчиненням.

10 вересня він помер в лікарні від опіків.

Copyright © 2019 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі