Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
12.09.2019
1

Державі Україна по цимбалах самоспалення Разіна. А дарма

Про це треба активно говорити на міжнародних майданчиках

З цікавістю моніторив. Минула доба від самоспалення та смерті Альберта Разіна. Нагадаю, він підпалив себе перед будівлею Державної ради Удмуртії в Іжевську на знак протесту проти русифікації свого народу. Під час цього він мав при собі плакат "І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти".

79-річний вчений, кандидат філософських наук, доцент, заслужений діяч науки Удмуртії. Не маргінал, не навіжений. Очевидно для нього це стало останньою спробою гучно заявити про форсовану асиміляцію удмуртів після тривалої боротьби легальними методами. І це, увага, перший випадок публічного самоспалення, як протесту проти русифікації в історії фіно-угорського світу, як зауважив Павло Подобєд.

Це перший випадок публічного самоспалення, як протесту проти русифікації в історії фіно-угорського світу

Найпершими про це написали "Свободный Идель-Урал", "Новинарня", "Історична Правда", "Радіо Свобода", а потім підхопили всі великі ЗМІ.

З лідерів думок - бачив лише чудовий допис Оксани Забужко та колонку Віталія Портникова на "Крим.Реалії".

З політиків - публічно прокоментували Ганна Гопко та Мустафа Джемілєв, народ якого зараз у Криму фактично в аналогічній ситуації, як удмурти в РФ.

МЗС та будь-хто з наших дипломатів - нульова реакція. Хоча це ситуація, про яку треба активно говорити на міжнародних майданчиках, легко перебиваючи претензії РФ до мовного закону, піднімаючи питання порушення прав корінних народів у РФ і ведучи проактивний наступ. Але всім, очевидно, зараз це по цимбалах.

Реакція суспільства і державних інституцій не дуже відповідає масштабам події, м'яко кажучи.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі