З місцевого самоврядування знущались Тимошенко, Азаров, тепер Зеленський

Державний бюджет не виконується вперше після 2013 року

У грудні 2009 року в Сумах трапився трагікомічний випадок. Влітку того ж року взяли одну випускницю академії банківської справи на роботу в казначейство (може навіть і не по блату).

До грудня вона набралася досвіду і вже зверхньо поглядала на бухгалтерів розпорядників коштів (управлінь і департаментів обладміністрації та комунальних установ). Ось ввечері дитина закриває програми. Вона бачить: такий то інтернат - скільки то коштів на залишку, таке то управління - скільки то. Всього мільйон з чимось висить на казначейських рахунках.

Вранці дівчинка приходить, відкриває комп - а там нулі. Скрізь.

Бамц - і обморок. Коли з нашатирем її привели до тями - вона така: "Хакери казну обікрали".

А все було прозаїчніше.

Перед виборами не вистачало коштів виплатити пенсіонерам грудневу пенсію. А значить президентським амбіціям Юлії Володимирівни - кирдик.

Бюджети не відповідають один перед одним

Воно, звичайно, основний принцип бюджетного кодексу, стовп так сказати, сформульовано так: бюджети не відповідають один перед одним.

І якщо проблеми у держбюджету, при чому тут бюджети місцеві?

Але Юля забрала усі кошти у місцевих бюджетів і розрахувалася з пенсіонерами. Їй це не допомогло. Гроші по грудневим боргам підрядникам віддавав уже уряд Азарова у березні.

Але їм сподобалася безпосередність папєрєднікав, вони стали затягувати проплати по зобов'язанням і за пізнього Януковича казна відставала від реальності вже на півроку. Тобто, бібліотека підписалася на газету з січня, а оплатили їй підписку у липні. Випили у дитсадку молоко діти сьогодні, а проплата пройде весною.

Ризики непроплат закладалися у розрахунки. Коли ми били в набат типу: "а, управління закупило гомілки за 50 гривень, а на ринку вони по 43". Нам замовник відповідав, це тому, що бізнес так страхує ризики. Дорожче - бо довгий розрахунок.

Систему прийняв на себе уряд Яценюка. І вирівняли, тобто стали платити день у день борги у вересні 2014-го, у розпал боїв

Тепер увага! Цю систему прийняв на себе уряд Яценюка. І вирівняли, тобто стали платити день у день борги у вересні 2014-го, у розпал боїв (це якщо комусь уряд Яценюка гірший за азаровщину).

І ось, як кажуть, ніколи не було і знову.

Вчора стало відомо, що Мінфін прислав листа на місця з тим, щоб повернули останню субвенцію на розвиток окремих територій.

Тобто субвенцію, яку виділив місцевим громадам ще уряд Гройсмана.

Версія тут буде така: ці попередники не правильно розподілили гроші, є корупційні ризики, не дамо вкрасти і т.д.

Насправді ж ця версія ніяка.

Ну так, частину коштів Гройсман виділив громадам, керівники яких чи нардепи, які пробивали субвенцію - лояльні до нього.

Але уявімо ситуацію. Якийсь дитсадок у Сумах. Батьки довго бігали за мером, місцевим депутатом, щоб зробили їм спортзал та ігрову кімнату для діток, а не для депутата.

Депутат гроші вибив. Мерія гроші розподілила. Тендер провели. Замовник уклав угоду з підрядником. Бухгалтер вночі сидів із платіжками і вранці вже у черзі (до дівчинки, ви зрозуміли, тільки вже старшої на 10 років).

І тут хлоп - лист Мінфіну. Будемо відміняти.

Жах, плач, соплі замовників і підрядників. Десь уже під чесне слово голів/мерів і роботи зробили (бо осінь же ж).

Раджу усім розпорядникам в ОТГ - гроші не віддавати

Я раджу усім розпорядникам в ОТГ - гроші не віддавати. Забити болт і цитувати нагору бюджетний кодекс.

Але ж. Хтось не захоче сваритися з новими хазяями життя. А іншим просто не пропускатиме ці кошти Казна (змушено має пропустити до 31 грудня, але ж ми живемо у державі Україна, де на закон плювати навіть тим, хто їх творить, адже головне - це революційна доцільність).

Насправді - ситуація проста. Державний бюджет не виконується (вперше після 2013 року, так, саме за Зеленського). І треба секвеструвати. Або, щоб секвестр (а значить і проблему) не показувати - не пропустити зобов'язання минулого уряду.

Це звичайно, зашквар у очах міжнародних і вітчизняних експертів. Але кого це обходить?

А у мене таке відчуття, що історія повторюється до дрібниць: спочатку над місцевим самоврядуванням познущалась Юлія Володимирівна, потім Азаров.

Чим вони закінчили, Узеленського пам'ятають?

Це все, що треба знати про відношення уряду до децентралізації?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі