Часті прийоми їжі – шлях до цукрового діабету і прискореного старіння

Не вечеряйте за 3 години до сну

Друзі, з новим навчально-робочим роком!

Я хочу вам побажати здоров'я, продуктивного мозку, правильних рішень і планів на довге активне життя.

Але для того нам потрібно щось робити.

І одним із тих "щось" є наше харчування. Щоденне, рутинне, недільне, ресторанне, застільне і т.д. - будь-яке, воно має мати якусь певну систему, план.

Окрім того, що нам треба вживати, тобто набір продуктів, щоб був баланс білків, жирів, вуглеводів, має бути ще і певний розподіл цих продуктів протягом дня.

Все більше і більше людей відходять від стереотипних порад "їсти часто і потрошки" (якщо у них немає проблем із органами травленням та здоров'ям загалом). І все більше приймають 3 або 2-разовий прийом їжі.

Часті прийоми їжі стимулюють підшлункову залозу постійно синтезувати гормон інсулін

Для тих, хто про це читає вперше, нагадаю, що часті прийоми їжі стимулюють підшлункову залозу постійно синтезувати гормон інсулін, який, по-перше, у дорослих людей, тримаючись тривалий час "на висоті", сприяє формуванню інсулінорезистентності (нечутливості клітин до інсуліну, що є першим кроком до цукрового діабету 2 типу), запальним процесам та прискореному старінню.

По-друге, якщо вас не переконала така невесела перспектива, пожалійте свою підшлункову залозу - ті клітинки, які виробляють гормон інсулін - уявіть, що лише 1-2% від усієї маси підшлункової залози (це приблизно 1-2 грами!). Якщо ми будемо нещадно так експлуатувати свою залозу, в один день вона вам скаже "аріведерчі".

Наше тіло треба не експлуатувати по-чорному, а дуже обережно використовувати, щоб клітини працювали не на виснаження

Тому наше тіло треба не експлуатувати по-чорному, а дуже обережно використовувати, щоб клітини працювали не на виснаження.

Отже, короткі правила.

1. Розподіл об'ємів їж (така словесна формула легко запам'ятовується):

- снідвнище - по слову зрозуміло, що бажано зробити цей прийом їжі основним.

- обід - їжі трошки менше.

- вечерька - взагалі мало.

2. Розподіл продуктів. Переважну частину мають становити страви рослинного походження, як у свіжому, так і в термічно обробленому вигляді (приварені/варені/печені/парові).

Переважну частину мають становити страви рослинного походження

Зверніть увагу на овочі різнокольорові, каші не дроблені (якщо плющені пластівці, то додавайте висівки вівсяні), ягоди, гриби, бобові, горіхи, насіння, водорості.

Те, що можна з'їсти сирим, так і зробіть.

Кращий фрукт - це овоч.

Фрукти - це десерт.

3. Білкові продукти з кожним прийомом їжі. Білки всі різні за співвідношенням амінокислот, тому не зациклюємося лише на одних. До речі, горіхи - це також білки. І паштет із квасолі та сочевиці також білок. Звісно, вибираємо лише найздоровіші білки, після 40+ років (і, особливо, після 50+ і аж до 70 років) — білка все менше, і м'яса менше і менше, червоне можна і вкрай рідко або і без нього (після 70 років білка більше, але фокус на молочно-яєчно-рибному).

Білкові продукти з кожним прийомом їжі

4. Вибирайте продукти з низьким ГІ (глікемичним індексом) - вони не містять багато "швидких" вуглеводів та не змушують підшлункову залозу виділяти відразу багато інсуліну.

Все легко рішити з допомогою різних овочевих та бобових запіканок.

Високий ГІ мають всі солодощі, солодкі напої, все, що із очищеного борошна (тому не ведіться на темний хліб - це всього лише звичайне борошно, лише промислово змінене в кольорі).

5. Вкладайтеся в 12-годинне вікно прийому їжі. Для просунутих може бути і 10, для мега-просунутих - і 8, але тоді треба постійно попивати теплу водичку, щоб не було застою жовчі.

Вкладайтеся в 12-годинне вікно прийому їжі

6. Не вечеряйте за 3 години до сну. Це вбереже ваші мітохондрії від руйнування, а вони - впливають на все, особливо, на роботу таких важливих органів, як мозок та печінка і дають силу м'язам.

7. Зелень — з кожним прийомом їді. Особливо це критично для жінок.

І нехай всі ми будемо довгожителями!

P.S. Ці рекомендації стосуються дорослих людей. Для дітей і людей старшого віку потрібні інші правила (частіше, більше ніжної клітковини, середньо-складних вуглеводів і т.д.)

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі